Євродепутати з Франції обурилися через санкції України за їхню поїздку до окупованого Криму

Новини

Депутати Європарламенту від Франції Вірджіні Жорон, Філіп Олів’є і Жан-Лін Лакапель, щодо яких РНБО України ввела санкції за їхню поїздку до окупованого Криму без дозволу української влади в 2020 році, вважають їх незаконними і будуть скаржитися на них президенту Європарламенту.

Про це йдеться в заяві євродепутатів, опублікованій на сайті ультраправої політичної групи Європарламенту «Ідентичність і демократія».

Жорон, Олів’є і Лакапель вважають, що введені України проти них обмежувальні заходи «схожі на тиск на парламентаріїв, що діють в рамках свого мандата».

«Право парламентаріїв вільно формувати свою думку щодо ситуацій, з якими їм доводиться мати справу, є важливим принципом будь-якого демократичного парламенту. Він вимагає за будь-яких обставин свободи пересування для депутатів і відмови від будь-якого примусу до них», – йдеться в заяві.

Французькі євродепутати додали, що разом зі своїм колегою Тьєррі Маріані з яким їздили до Криму та проти якого Україна ввела санкції ще в 2015 році, звертатимуть увагу президента Європарламенту на порушення їх права на свободу пересування, «необхідного для виконання ними своїх повноважень».

У липні 2020 року Європарламент дистанціювався від групи французьких євродепутатів, які поїхали без дозволу України до окупованого Криму для спостереження за «виборчим процесом», організованим Росією. Речник Європарламенту назвав їх поїздку «приватним візитом», зазначивши, що «це не офіційна делегація Європейського парламенту.

Нагадаємо:

  • 23 березня 2021 року президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 березня щодо запровадження санкцій проти майже 80 компаній з Росії та окупованого Криму, включаючи вкрадені в України «Чорноморнафтогаз» та «Масандру», а також двох компанії з Білорусі. Також українські санкції застосовані до 23 росіян, включаючи членів Ради Федерації, чиновників з МВС РФ та ФМС РФ, а також трьох євродепутатів з Франції, які незаконно відвідували окупований Крим.