У представників «Українського вибору» проходять обшуки у справі про проведення «референдуму» в Криму – прокуратура АРК

Новини

Прокуратура АРК і Департамент по злочинам, скоєних в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора проводять обшуки в понад 10 регіонах України в організації Віктора Медведчука «Український вибір» в рамках кримінального провадження по організації і проведенню незаконного «референдуму» в окупованому Криму. 

Про це повідомляє прес-служба прокуратури АРК і Севастополя.

«В рамках вказаного кримінального провадження правоохоронні органи проводять 20 санкціонованих обшуків у понад 10 регіонах України за адресами мешкання представників громадського руху «Український вибір-Право народу» (до 2016 року – «Український вибір»)», – йдеться в повідомленні.

«Представники Всеукраїнського громадського руху сприяли окупації Кримського півострову, співпрацюючи з незаконно створеними органами окупаційної влади. Здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні щодо організації та проведення незаконного «загальнокримського референдуму» на півострові Крим за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) КК України», – повідомили в прокуратурі АРК.

СБУ повідомила, що сьогодні у керівництва і представників цієї організації було проведено 20 обшуків. Відповідні заходи здійснюються з метою документування протиправної діяльності зазначених осіб.

Керівники ініціативних груп організації Віктора Медведчука «Український вибір» брали участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» в місті Севастополі в березні 2014 року. Йдеться про севастопольців О. Синявського і І. Комелова та колишнього депутата ВР АР Крим О. Слюсаренко. Їх підозрюють у державній зраді та посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Нагадаємо:

  • Служба безпеки України провела обшуки в офісах громадського руху “Український вибір – право народу”.  Слідчі СБУ обґрунтовано підозрюють представників громадської організації «Український вибір», яку пов’язують з кумом Володимира Путіна, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком, в у сприянні в організації в 2014 році на території АРК та Севастополя незаконного «референдуму», наслідком якого стала окупація півострова Росією. 
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.