Рада підтримала виплату 8 тисяч ФОПам та найманим працівникам у «червоних» зонах

Новини
пенсий
Фото: Главком

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому законопроект №5300 про фінансову підтримку підприємців, які вимушені зупинити свою діяльність через карантинні обмеження в «червоних» зонах, зокрема про виплату в розмірі 8 тис. грн із державного бюджету.

Президентський проект закону «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19» на позачерговому засіданні парламенту у вівторок підтримали 307 народних депутатів за необхідних 226 голосів.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, виплати мають бути профінансовані за рахунок державного та місцевих бюджетів і призначатимуться застрахованим особам, які втрачають частину зарплати або доходу через запровадження локдауну.

Рішення уряду звільнити фізосіб-підприємців 1 і 2 категорії від сплати Єдиного соціального внеску на час карантинних обмежень призвело до втрати 4 млрд грн доходів Пенсійного фонду України (ПФУ), розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна.

За словами Лазебний, підприємці не будуть платити ЄСВ ще до червня 2021 року. Як додала міністр, період несплати внесків буде зараховуватися до страхового стажу.

Мінсоцполітики розробили карту соціальних груп завдяки якій визначили, хто найбільше потребує фінансової допомоги. Лазебная повідомила, що вдалося допомогти ФОПам, які повністю призупинили свою діяльність і не змогли отримати допомогу в центрах зайнятості.

  • Український бізнес і наймані працівники зможуть отримати обіцяні 8 тис грн через додаток «Дія». Одноразова допомога виплачуватиметься ФОП і найманим працівникам. Щоб оформити її через додаток, треба зайти у розділ «Послуги» і заповнити заяву. Гроші будуть зараховані на особистий гривневий рахунок. Для цього потрібно вказати IBAN свого особистого гривневого рахунку.