В Офісі президента ухилилися від відповіді про позбавлення громадянства Януковича, Аксенова і ще 25 осіб

Новини
паспортов
Фото: crimeahrg.org

Офіс президента не надав змістовної відповіді на запит Центру журналістських розслідувань щодо указів президента про припинення українського громадянства Віктора Януковича, Сергія Аксенова, Наталі Поклонської та інших осіб, щодо яких було застосовано персональні санкції рішенням РНБО від 19 березня 2021 року. В МЗС України таких відомостей також немає.

У запиті Центру журналістських розслідувань просив Офіс президента надати номери та дати видання указів президента про припинення громадянства експрезидента Віктора Януковича, окупаційного «глави Криму» Сергія Аксенова, незаконно обраної «депутатки Держдуми РФ», колишньої «прокурорки Криму» Наталі Поклонської та ще 23 громадян України, щодо яких Рада національної безпеки і оборони України 19 березня 2021 року застосувала персональні санкції. 

Ця інформація є важливою, оскільки Секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу за результатами засідання РНБО, повідомляючи про застосування персональних санкцій щодо 27 фізичних осіб, зазначив, що 99 відсотків з громадян України в цьому списку сьогодні вже є громадянами Російської Федерації. 

Натомість, за ст. 2 закону України «Про громадянство», якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. За ст. 22 закону України «Про громадянство», рішення про припинення громадянства України приймає і видає відповідні укази президент України.

У відповіді на запит Центру журналістських розслідувань тимчасово виконуючий обов’язки керівника Департаменту з питань звернень громадян Офісу президента України Юрій Сизоненко не надав інформації ні про наявність, ні про відсутність відповідних указів президента. Натомість, посилаючись на норми закону «Про громадянство», він повідомив, що повноваження щодо ведення обліку осіб, які набули або припинили громадянство України, здійснюються Державною міграційною службою України, Міністерством закордонних справ, дипломатичними та консульськими установами. 

№1033 (Лешан Є.А.)

Виходячи з цього, повідомив Сизоненко, запит Центру журналістських розслідувань надіслано до ДМС та МЗС України.

Водночас, у відповіді директора Департаменту консульської служби МЗС України Романа Горяйнова зазначено, що МЗС, дипломатичні представництва та консульські установи України за кордоном здійснюють повноваження лише стосовно осіб, які відповідно до чинного законодавства України є такими, які постійно проживають за кордоном, тобто оформили дозвіл на виїзд або залишення на постійне проживання за кордоном.

Запит_Центр_журналістських_розслідувань

У відповіді мінстерства також вказано, що у МЗС України відсутні відомості про оформлення дозволу на виїзд або залишення зазначених у запиті осіб на постійне проживання за кордоном.

Нагадаємо:

  • Про те, що не так із санкціями щодо Віктора Януковича, Сергія Аксенова і Наталі Поклонської, та до чого тут їхнє громадянство, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Список-27: санкції як піар».