Україна не братиме участі у перемовинах ТКГ, якщо туди повернеться засуджена за тероризм «експертка»

Новини

Українська делегація в тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі не братиме участі у відеоконференціях ТКГ, якщо на них буде присутня засуджена за тероризм Мая Пирогова.

Про це голова делегації, перший президент України Леонід Кравчук розповів в ефірі каналу «Україна 24».

2 березня член української делегації Сергій Гармаш повідомив, що Пирогова як «експертка» ОРДО виступала на засіданні підгрупи ТКГ із політичних питань. За його словами, «експерти» ОРДЛО були присутні і на попередніх чотирьох засіданнях підгрупи, але мовчали. Гармаш підкреслював, що їх участь у переговорах є порушенням Мінських угод, оскільки ОРДЛО не є членом ТКГ.

Журналіст Денис Казанський повідомляв, що 17 березня через присутність Пирогової не відбулися чергові засідання політичної підгрупи у ТКГ. Українська сторона і модератори вимагали усунути її від процесу, але російська делегація відмовлялася. Речник української делегації Олексій Арестович сказав 18 березня, що РФ погодилася усунути Пирогову від переговорного процесу.

За словами Кравчука, Росія і представники ОРДЛО заявили, що Пирогова зараз хворіє і не може бути присутньою на засіданнях.

«Я звернувся письмово у зв’язку із цим до нашого модератора – представника ОБСЄ Гайді Ґрау – з поясненням і проханням, що така людина не може брати участь у перемовинах і мати окреме вікно для переговорів. […] Українська делегація вже продемонструвала своє ставлення: як тільки ця людина з’явиться на перемовинах, – ми не будемо навіть пояснювати чому – на період, поки Гайді Ґрау не доб’ється вилучення її з переговорного процесу, наша делегація залишає переговори. Україна не братиме участь у перемовинах, якщо ця людина буде у відповідному вікні», – сказав Кравчук.

Як зазначав Казанський, Пирогову у 2007 році засудили за шахрайство і квартирні афери, а у 2018 році – за тероризм (заочно). Її занесли в базу «Миротворця» як пособницю бойовиків та антиукраїнську пропагандистку. Пирогова з обіймала посаду «директорки департаменту державної інформаційної політики «міністерства інформації» незаконного збройного формування «ДНР».

  • Міністерство закордонних справ України закликало Росію здійснити реальні кроки з врегулювання збройного конфлікту на Донбасі основі норм і принципів міжнародного права. У МЗС закликали Російську Федерацію вжити всіх належних кроків для продовження роботи згаданих форматів задля виконання всіх рішень, прийнятих на рівні лідерів чотирьох країн, а також здійснити реальні кроки з врегулювання збройного конфлікту на основі норм і принципів міжнародного права, поваги до державного суверенітету і територіальної цілісності України.
  • 9 грудня 2019 року у Парижі відбувся саміт країн нормандського формату – України, Франції, Німеччини та Росії.
  • На ньому сторони досягли, зокрема, домовленостей про обмін полоненими у форматі «всіх на всіх», про припинення вогню і часткове розведення сил, про підтримку створення нових пунктів пропуску вздовж лінії розмежування. Також були узгоджені нові ділянки розведення сил.