Меркель вимагає від Путіна відвести війська РФ від кордону з Україною

Новини
Канцлер ФРН Ангела Меркель і президент РФ Володимир Путін Фото: Reuters

Канцлерка Німеччини Анґела Меркель 8 квітня у телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним обговорила посилення російської військової присутності поблизу Сходу України та закликала главу Кремля відмовитися від посилення військових підрозділів поблизу кордону України. Натомість Путін заявив про «провокаційні дії Києва».

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на пресслужбу уряду ФРН.

Як повідомила представниця німецького уряду Ульріке Деммер, у розмові Меркель закликала Путіна відмовитися від цього посилення військових підрозділів, аби досягти деескалації ситуації.

Сторони обговорили й низку інших зовнішньополітичних тем, зокрема ситуацію в Сирії, Лівії та Боснії і Герцеговині, а також навколо російського опозиціонера Олексія Навального, додала Деммер.

В свою чергу, у повідомленні про розмову пресслужби Кремля вказується, що Меркель та Путін «висловили занепокоєність у зв’язку з ескалацією напруженості» на Сході України. «Володимир Путін звернув увагу на провокаційні дії Києва, який останнім часом цілеспрямовано загострює обстановку на лінії зіткнення», – йдеться у повідомленні.

У Кремлі кажуть, що Путін в розмові також підкреслив необхідність неухильного виконання Києвом раніше досягнутих домовленостей, передусім, що стосується «налагодження прямого діалогу з Донецьком та Луганськом та правового оформлення особливого статусу Донбасу».

Сторони також підтвердили налаштованість на подальшу тісну координацію зусиль Росії та Німеччини, у тому числі в «нормандському форматі», за лінією політичних радників та міністрів закордонних справ, стверджують у Кремлі.

Нагадаємо, посилення російської військової присутності поблизу кордону з Україною останніми днями викликало значне занепокоєння у Вашингтоні, Брюсселі та в столицях багатьох європейських держав. Від Москви вимагають пояснення таких дій.

Натомість у Кремлі продовжують запевняти, що російські військові підрозділи переміщуються територією РФ та не становлять загрози для інших держав.

Нагадаємо:

  • 30 березня 2021 року головнокомандувач Генштабу Збройних сил України Руслан Хомчак повідомив, що останнім часом з різних регіонів РФ під виглядом контрольних занять за зимовий період навчання, підтримання бойової готовності та загальної бойової готовності до майбутніх спільним стратегічним навчань «Захід-2021» Збройні Сили РФ здійснюють поступове нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході і на півдні, а саме в Брянській, Воронезькій областях і в окупованому Криму.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони РФ почало «контрольну перевірку військ» Південного військового округу, який, зокрема, націлений для дій проти України спільно з підрозділами Західного військового округу. У перевірці беруть участь всі з’єднання і військові частини всіх родів військ округу. Всього буде проведено більше 50 навчань, включно з полковим рівнем. В першу чергу російські підрозділи відпрацьовують швидку передислокацію на значну відстань від місць постійної дислокації.