На сотому році життя помер принц Філіп, чоловік королеви Великої Британії Єлизавети II

Новини
Єлизавета II и принц Філіп Фото: Reuters

На сотому році життя помер принц Філіп, герцог Единбурзького, чоловік королеви Великої Британії Єлизавети II – батько спадкоємця престолу принца Чарльза. Він був одним з останніх ветеранів Другої світової війни.

Про смерть чоловіка королеви повідомив Букінгемський палац в Twitter.

«Її Величність Королева з глибоким сумом оголосила про смерть свого коханого чоловіка, Його Королівської Високості принца Філіпа, герцога Единбурзького. Його Королівська Високість мирно помер сьогодні вранці в Віндзорському замку», – йдеться в повідомленні.

Як повідомляє BBC News Україна, принц Філіп одружився на принцесі Єлизаветі в 1947 році, за п’ять років до того, як вона стала королевою. Він найдовше в історії Англії і Великої Британії перебував у ранзі принца-консорта – чоловіка правлячої королеви. У подружжя четверо дітей, вісім онуків і 10 правнуків.

Минулого місяця герцога Единбурзького виписали з лікарні, де він перебував протягом місяця. Він помер, не доживши двох місяців до свого столітнього ювілею. Принц Філіп народився на грецькому острові Корфу 10 червня 1921 року.

Єлизавета II и принц Філіп Фото: AFP

Як заявив британський прем’єр-міністр Борис Джонсон, принц був джерелом натхнення для безлічі молодих людей. «Він допомагав королівській сім’ї і самій британської монархії витримувати курс так, щоб вона залишалася інститутом, безумовно життєво необхідним для балансу і радості нашого життя як нації», – сказав Джонсон у своєму виступі на Даунінг-стріт.

Він також нагадав, що герцог Единбурзький залишався одним з останніх ветеранів, які воювали у Другій світовій війні. «У ті роки він набув етики військової служби, яку згодом застосовував під час безпрецедентних змін поствоєнної епохи», – сказав прем’єр.

Як пише Радио Свобода, чоловік Єлизавети II при народженні належав до династії Глюксбургів, він носив титул принца Грецького і Датського і був онуком короля Греції Георга I і племінником короля Костянтина I. Його батько, принц Андрій Грецький, в 1922 році був одним з обвинувачених на процесі у справі винуватців поразки країни у війні Туреччиною, ледве уникнув розстрілу і закінчив свої дні у вигнанні у Франції. Мати, принцеса Аліса, припадала правнучкою британської королеви Вікторії. Родинні зв’язки пов’язували принца Філіпа з більшістю монарших будинків Європи, в тому числі з королем Данії Крістіаном IX, російською імператрицею Олександрою Федорівною і імператором Миколою I.

Філіп брав участь у Другій світовій війні, служачи на британському флоті, брав участь в морських боях. Був присутній при підписанні акту про капітуляцію Японії. В період навчання познайомився зі своєю далекою родичкою (четвероюродной сестрою) Єлизаветою, на якій одружився в 1947 році після зміни німецької прізвища та переходу з православ’я в англіканство.

Після сходження подружжя на престол залишив військову службу і до 2017 року займався справами королівської сім’ї, взявши участь в більш ніж 22 тисячах заходів. Він 22 роки був президентом Міжнародної федерації кінного спорту і 15 років – Всесвітнього фонду дикої природи.

До дуже похилого віку герцог Единбурзький вів активний спосіб життя. У січні 2019 року, в 97 років, він вів автомобіль і потрапив в аварію. Тільки в останні два роки життя принц Філіп офіційно відійшов від справ. У листопаді 2020 року Єлизавета II і Філіп відзначили 73-ту річницю свого весілля.