Суд зобов’язав приватне підприємство звільнити земельну ділянку біля КПВВ «Каланчак»

Новини
Фото: investigator.org.ua

За позовом прокуратури АРК та Севастополя суд зобов’язав приватне підприємство звільнити земельну ділянку біля КПВВ «Каланчак» на адмінкордоні з окупованим Кримом, яка на правах власності належить Каланчацькій районній державній адміністрації.

Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

«Південно-західним апеляційним господарським судом 14.04.2021 задоволено позовну заяву прокуратури АР Крим та міста Севастополя в інтересах держави та зобов’язано приватне підприємство усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою, що належить на праві власності Каланчацькій районній державній адміністрації», – йдеться у повідомленні.

Встановлено, що у лютому 2015 року між Управлінням Північно-Кримського каналу та приватним підприємством укладено договір земельного сервітуту з метою розміщення споруд, на земельній ділянці, яка належить до земель державної власності.

«Вказаний договір був укладений Управлінням Північно-Кримського каналу без відома Каланчацької районної державної адміністрації та з грубим порушенням вимог чинного законодавства. Окрім того, протиправна передача зазначеної земельної ділянки приватному підприємству перешкоджала будівництву КПВВ «Каланчак» на адміністративній межі з тимчасово окупованою територією півострова Крим», – наголосили у відомстві.

Завдяки реагуванню прокуратури, судом зобов’язано приватне підприємство знести будівлі та споруди, незаконно розміщені вздовж траси Херсон-Сімферополь, на земельній ділянці площею 0,5 га, що прилягає до Північно-Кримського каналу та знаходиться в межах його прибережної захисної смуги.

Нагадаємо:

  • У жовтні 2018 року Херсонська ОДА виділила для облаштування КПВВ «Каланчак» на адмінкордоні з окупованим Кримом ділянку площею лише 0,18 га замість обіцяних 3,4 га, що, за інформацією Мінінфраструктури України, позбавило змоги здійснити проектування і подальше будівництво КПВВ.
  • Центр журналістських розслідувань в матеріалі «КПВВ на межі з Кримом: загальмоване будівництво» писав, що ділянка, яка могла б бути використана для будівництва сервісної зони на КПВВ, знаходиться в приватній власності. У квітні 2015 року гектар землі поблизу КПВВ «Каланчак» було надано у власність під ведення особистого селянського господарства підприємцю Юрію Ніколаєнко. Людина з таким ім’ям є власником зареєстрованого в Каланчацькому районі фермерського господарства «Ніколаєнко», що займається вирощуванням зернових культур.