У Криму окупанти провели обшук в будинку кримських татар за анонімною заявою

Новини
Співробітники ЦПЕ біля будинку Ельдара Фетляєва в селі Багате Білогірського району Криму, 21.04.2021 Фото: facebook.com/crimeansolidarity

В окупованому Криму 22 квітня співробітники Центру з протидії екстремізму (ЦПЕ) провели обшук в будинку кримського татарина Ельдара Фетляєва в селі Багате Білогірського району за анонімною заявою про нібито підготовку вибухів на півострові. В ході слідчих заходів ніхто не був затриманий і не виявлено ніяких заборонених предметів і речовин. Силовики вилучили комп’ютерну техніку.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність» з посиланням на адвоката Едема Семедляєва.

«Фетляєв зміг зателефонувати адвокату Едему Семедляєву і повідомив, що обшук в його будинку проводиться співробітниками Центру з протидії екстремізму. За його словами, підставою для обшуку стала заява в органи від аноніма про нібито вибухи в Криму, які готуються. Оперативні співробітники шукали предмети і речовини, заборонені у вільному цивільному обороті, але нічого не знайшли. Стосовно Фетляєва кримінальне провадження не ведеться», – розповіли активісти.

У будинку Фетляєва, крім його дружини і чотирьох неповнолітніх дітей проживають дуже літні батьки зі слабким здоров’ям.

Як повідомив Семедляєв, щодо Фетляєва силовики склали протокол і допитали як свідка у невідомій йому кримінальній справі. Він відмовився давати свідчення, посилаючись на статтю 51 Конституції РФ, яка дає право не свідчити проти себе самого і близьких родичів.

Співробітники ЦПЕ біля будинку Ельдара Фетляєва в селі Багате Білогірського району Криму, 21.04.2021 Фото: facebook.com/crimeansolidarity

«Обшук завершився. Співробітники ЦПЕ покинули будинок сім’ї Фетляєвих. В ході слідчих заходів нікого не затримали. При проведенні слідчих заходів була вилучена техніка (планшети) і CD-диск», – додали пізніше в «Кримській солідарності».

«Зі слів співробітників ЦПЕ, вони приїхали внаслідок анонімної заяви про те, що нібито якомусь аноніму відомо, що готуються якісь вибухи. І ось вони з цією анонімною заявою приїхали до Ельдару Фетляєва для того, щоб перевірити – чи є у нього якісь вибухові речовини і чи відомо йому про подібні події. Як завжди, вилучили тільки техніку, два планшета, мобільний телефон і диск. Як завжди, у кримських татар не знаходять ні зброї, ні вибухівки, що говорить про те, що кримські татари не причетні і не пов’язані з тероризмом та вибухами», – сказав адвокат Едем Семедляєв, коментуючи дії російських силовиків.

Нагадаємо:

  • 20 квітня 2021 року в окупованому Криму співробітники ФСБ провели обшук в будинку кримського татарина Сейрана Таймазова в селі Курське Білогірського району. Таймазов з 2016 року не живе в Криму, в будинку проживають його батьки. В ході слідчих заходів нічого вилучено з дому не було.