Диверсанти «ЛНР» планували отруїти хлором бійців ЗСУ на Луганщині – прокуратура

Новини

Диверсанти терористичного угрупування «ЛНР» планували розпилити хлор у місці дислокації підрозділу Збройних сил України в Луганській області з метою отруїти військовослужбовців.

Теракт попередила контррозвідка СБУ, повідомив пресцентр Спеціалізованої прокуратури у військовій і оборонній сфері Об’єднаних сил у середу, 28 квітня.

За даними слідства, зловмисники планували здійснити диверсію на об’єкті критичної інфраструктури: вони мали намір розпилити отруйний газ у приміщеннях з метою нанесення шкоди життю і здоров’ю українських військовослужбовців.

У двох затриманих учасників групи правоохоронці вилучили засоби і пристрої для збору та передачі інформації куратору з так званого «Міністерства державної безпеки» «ЛНР». Дані про розміщення військових об’єктів, позиції ЗСУ і передислокацію військової техніки «агенти» отримували, в тому числі від військовослужбовців.

Учасникам групи інкримінують державну зраду (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу) і створення терористичної групи (ч. 1 ст. 258-3 КК). Прокуратура готує всім повідомлення про підозру і проситиме суд взяти підозрюваних під варту.

Операцію провели слідчі 3-го управління ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях за оперативної підтримки контррозвідників того ж підрозділу і під процесуальним керівництвом спецпрокуратури.

Українська СЦКК повідомляє про обстріл російськими найманцями на Донбасі прилеглих до лінії розмежування населених пунктів і важливих об’єктів цивільної інфраструктури.

27  квітня у зоні проведення операції Об’єднаних сил на сході України підірвався військовий автомобіль, в результаті вибуху загинув один військовий, ще троє бійців отримали бойові травмування.

РФ почала часткове виведення військ з території тимчасово окупованого Криму. В той же час, відведення російського війська від східного кордону України в Воронезькій області так і не спостерігається. Війська біля східних кордонів України Росія ще не відводить, заявив голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко.

  • Під час робочої поїздки до Херсонської області президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на адміністративній межі з окупованим Кримом, а також у Херсонській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській та Донецькій областях. За результатами наради Зеленський доручив секретареві РНБО підготувати найближчим часом засідання Ради національної безпеки і оборони.
  • Росія вчергове бряцає зброєю. Перекидає військових і техніку на кордон з Україною і на тимчасово окуповані нею території. У двох південних областях України проводяться позачергові навчання підрозділів територіальної оборони. І це не може не тішити. Але серед бійців тероборони Херсонщини є і особи із відкритою або латентною проросійською позицією. На Херсонщині збори підрозділів тероборони вже майже традиційні, адже область межує з тимчасово окупованим Кримом і має велике стратегічне значення. Як для України – в плані оборони, так і для Росії – в плані агресивної гібридної війни.
  • ЦЖР не міг не звернути увагу на деяких бійців територіальної оборони – відомих на Херсонщині людей, чия позиція може свідчити про протилежні завданням тероборони наміри. Деталі – в сюжеті Альони Ніколової та Петра Коберника Тероборона Херсонщини: соратники Киви – Медведчука