Тероборона Херсонщини: соратники Киви – Медведчука

Сюжети
Збори тероборони у Херсонські області, квітень 2021 року Фото: investigator.org.ua

Росія вчергове бряцає зброєю. Перекидає військових і техніку на кордон з Україною і на тимчасово окуповані нею території. У двох південних областях України проводяться позачергові навчання підрозділів територіальної оборони. І це не може не тішити. Але серед бійців тероборони Херсонщини є і особи із відкритою або латентною проросійською позицією.

На Херсонщині збори підрозділів тероборони вже майже традиційні, адже область межує з тимчасово окупованим Кримом і має велике стратегічне значення. Як для України – в плані оборони, так і для Росії – в плані агресивної гібридної війни.

ЦЖР не міг не звернути увагу на деяких бійців територіальної оборони – відомих на Херсонщині людей, чия позиція може свідчити про протилежні завданням тероборони наміри. Наприклад – формування «Ніхто крім нас», засноване у Новій Каховці навесні 2016 року і зареєстроване як громадська організація ветеранів ВДВ. За інформацією ЗМІ, ця організація надавала послуги охорони приватним особам, зокрема, меру Нової Каховки Володимиру Коваленку і колишньому голові обласної ради Владиславу Мангеру, арештованому за підозрою у замовленні вбивства Катерини Гандзюк.

«Ніхто крім нас» співпрацює з нардепом від ОПЗЖ Іллею Кивою, який добряче закріпився на Херсонщині. Влітку 2020 року він створив свою ГОшку «Патріоти – за життя», назва якої співзвучна назві партії «Опозиційна платформа – За життя» Рабіновича-Медведчука. Окрім надання послуг приватної охорони, лідери «Ніхто крім нас» збирають мітинги проти підвищення тарифів, волонтерять та проводять курси мілітарної підготовки для дітей.

І це не єдині діячі Херсонщини, які, тримаючи в руках українську зброю, можуть мріяти про капітуляцію перед її ворогом. І питання, чиї накази вони виконуватимуть у час «X» і в який бік стрілятимуть, залишається відкритим.

Деталі в сюжеті Альони Ніколової та Петра Коберника, Центр журналістських розслідувань: