ТКГ поки не вдалося досягти компромісу з приводу перемир’я на Донбасі

Новини

Тристоронньої контактній групі поки не вдалося узгодити компромісний механізм верифікації перемир’я на Донбасі і текст документа про введення «пасхального перемир’я». Однак вони підтвердили необхідність продовжувати консультації щодо узгодження документа.

Про це заявив спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович, передає «Інтерфакс-Україна».

«Всі сторони погодилися з необхідністю встановити» пасхальне перемир’я ». Було запропоновано два тексту документа – український і російський. Але не вдалося нам поки домовитися щодо остаточного тексту, тому що є чутливі формулювання. Потрібен час, щоб їх добре продумати. Однак сторони домовилися продовжувати консультації і знову підтвердили ідею про встановлення «пасхального перемир’я», – повідомив Арестович за підсумками засідання ТКГ в середу.

За його словами, «узгодження тексту перемир’я в ТКГ тривало 6 годин і була дуже конструктивною».

Арестович додав, що «консультації про необхідність дотримання режиму припинення вогню і» пасхального перемир’я «тривають на рівні політичних радників Нормандського формату, а також на поточному тижні на рівні ТКГ і підгрупи з безпеки, що дає надію на позитивне рішення щодо встановлення перемир’я».

Таку ж думку за підсумками засідання висловив і глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук. У його заяві йдеться, що «сторони суттєво наблизилися до взаємного розуміння і погодили в загальному вигляді ідею встановлення» пасхального перемир’я».

Як розповів представник української делегації в ТКГ Сергій Гармаш в коментарі «РБК-Україна», прийняти компромісне рішення завадили «російські маріонетки».

Гармаш зазначив, що сьогодні до переговорів ТКГ приєдналися представник Кремля Дмитро Козак, а також керівник Офісу президента України Андрій Єрмак. «Вклинився в роботу пан Козак і залучили пана Єрмака, навіть погодили компромісний текст, на який погодилася Україна і Росія, але пані Никонорова (представник «ДНР» – ред.) фактично заблокувала цей процес», – заявив він.

На думку Гармаша, це було зроблено, щоб показати суб’єктність «Л-ДНР».

У самих угрупованнях «ДНР» і «ЛНР» опублікували синхронні заяви про те, що зустріч ТКГ пройшла безрезультатно.

Наступні засідання робочих підгруп заплановані на 18 травня, засідання ТКГ – на 19 травня.

Українська СЦКК повідомляє про обстріл російськими найманцями на Донбасі прилеглих до лінії розмежування населених пунктів і важливих об’єктів цивільної інфраструктури.

27  квітня у зоні проведення операції Об’єднаних сил на сході України підірвався військовий автомобіль, в результаті вибуху загинув один військовий, ще троє бійців отримали бойові травмування.

РФ почала часткове виведення військ з території тимчасово окупованого Криму. В той же час, відведення російського війська від східного кордону України в Воронезькій області так і не спостерігається. Війська біля східних кордонів України Росія ще не відводить, заявив голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко.

  • Під час робочої поїздки до Херсонської області президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на адміністративній межі з окупованим Кримом, а також у Херсонській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській та Донецькій областях. За результатами наради Зеленський доручив секретареві РНБО підготувати найближчим часом засідання Ради національної безпеки і оборони.
  • Росія вчергове бряцає зброєю. Перекидає військових і техніку на кордон з Україною і на тимчасово окуповані нею території. У двох південних областях України проводяться позачергові навчання підрозділів територіальної оборони. І це не може не тішити. Але серед бійців тероборони Херсонщини є і особи із відкритою або латентною проросійською позицією. На Херсонщині збори підрозділів тероборони вже майже традиційні, адже область межує з тимчасово окупованим Кримом і має велике стратегічне значення. Як для України – в плані оборони, так і для Росії – в плані агресивної гібридної війни.
  • ЦЖР не міг не звернути увагу на деяких бійців територіальної оборони – відомих на Херсонщині людей, чия позиція може свідчити про протилежні завданням тероборони наміри. Деталі – в сюжеті Альони Ніколової та Петра Коберника Тероборона Херсонщини: соратники Киви – Медведчука