Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку України в разі вторгнення РФ: пропонують відключити від SWIFT

Новини

В разі вторгнення РФ до України ціна за таке порушення міжнародного права «буде високою», пропонуючи відключити РФ від міжнародної платіжної системи SWIFT, так само як і заморозити активи олігархів, близьких до Кремля.

Про це йдеться у резолюції Європейського парламенту (ЄП).

«ЄП наголошує, що якщо нарощування військової потужності надалі перетвориться на вторгнення до України з боку Російської Федерації, ЄС має ясно дати зрозуміти, що ціна за таке порушення міжнародного права і норм буде високою; наполягає на тому, щоб в таких обставинах імпорт нафти та газу з Росії до ЄС був негайно зупинений, у той час як Росія має бути виключена з платіжної системи SWIFT, а всі активи олігархів, близьких до російської влади, та їхніх сімей у ЄС необхідно заморозити та скасувати їхні візи», – йдеться у документі.

ЄП також зазначив, що, «як і раніше, серйозно стурбований великомасштабним нарощуванням російської військової потужності на кордоні з Україною та в незаконно окупованій Автономній Республіці Крим, яке, відповідно до заяви Міністерства оборони Росії, припинилося». У зв’язку з цим ЄП заявив, що «засуджує ці загрозливі та дестабілізувальні дії» РФ і «з вдячністю відзначає співрозмірну відповідь України».

У зв’язку з цим ЄП висловився за те, щоб ЄС зробив висновки з «глибоко стурбованого нарощування російської військової потужності на кордоні з Україною, яке було припинено». «(ЄП) наполягає на тому, щоб повернення російських військ із кордону з Україною назад на їхні постійні бази має бути здійснене повністю і без зволікання; вимагає, щоб Росія негайно припинила практику невиправданого нарощування військової потужності, спрямовану на загрозу її сусідам, припинила всі провокації, що тривають, та утримувалася від майбутніх провокацій, а також знизила напругу шляхом виведення своїх сил на їхні постійні бази відповідно до своїх міжнародних зобов’язань», – йдеться у резолюції.

Крім того, в ЄП заявили, що нарощування російської військової могутності також становить загрозу для європейської стабільності, безпеки та миру, тому «діалог ЄС з питань безпеки з Україною має бути амбітним і сприяти злагодженій оцінці викликів безпеки на місцях». У ЄП також висловилися за те, щоб «дружні країни» посилили військову підтримку Україні й надали оборонну зброю.

«(ЄП) закликає Росію вивести свої війська з так званих Луганської й Донецької народних республік і повернути Україні контроль над Автономною Республікою Крим та містом Севастополем», – зазначено в документі.

ЄП також закликав РФ і сепаратистів, яких вона підтримує, дотримуватися угоди про припинення вогню. «(ЄП) закликає Росію виконувати положення Мінських угод і конструктивно брати участь у «нормандському процесі» й Тристоронній контактній групі; наголошує на необхідності політичного вирішення конфлікту на сході України і посилення ролі ЄС у мирному вирішенні конфлікту», – наголошується в резолюції.

У зв’язку з цим ЄП закликав високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля «забезпечити, щоб Рада, незважаючи на оголошену передислокацію російських військ, продовжувала стежити за розвитком ситуації у військовому аспекті та була готовою щодо подальших спільних дій».

ЄП закликав Росію виконувати свої зобов’язання в рамках Конвенції ООН з морського права і гарантувати свободу судноплавства і транзитного проходу через міжнародну протоку до портів Азовського моря. ЄП також висловився за постійний моніторинг проходу всіх суден через Керченську протоку з боку ЄС у співпраці з державами-членами та іншими міжнародними партнерами.

ЄП також вимагає, щоб ЄС «знизив свою залежність від російської енергетики і закликав інститути ЄС та всі держави-члени зупинити завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2» і вимагати припинення будівництва спірних атомних електростанцій, побудованих Росатомом».

ЄП знову підтвердив свою підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, так само як і підтримку політиці ЄС щодо невизнання незаконної анексії Криму.

Крім того, ЄП закликав до негайного звільнення всіх незаконно затриманих і ув’язнених українських громадян на Кримському півострові та в Росії і висловив жаль у зв’язку з порушеннями прав людини в Криму та на окупованих територіях України, які тривають, а також із широкомасштабним наданням російського громадянства громадянам цих територій. «(ЄП) наголошує, що російські посадовці, дії або бездіяльність яких призвели до військових злочинів в Україні або призвели до їх вчинення, мають постати перед міжнародним кримінальним правосуддям», – йдеться у резолюції.

Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових каналів зв’язку (від англ. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT), вимовляється як СВІФТ) – міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів. Дана система дозволяє фінансовим установам в усьому світі відправляти і отримувати інформацію про фінансові операції в безпечної, стандартизованої і надійної форми.

Українському уряду треба проводити щоденний моніторинг санкційної програми та інформувати уряди ключових країн-членів ЄС, Великобританії про можливі порушення санкцій у Криму. У США хочуть знати, що відбувається на практиці, як працюють санкції,  в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань заявив Деніел Фрід, який очолював Офіс з координації санкційної політики Держдепартаменту США під час президентства Барака Обами, коментуючи українські санкції щодо РФ та їх ефективність.

Детальніше читайте інтерв’ю колишнього глави Офісу з координації санкційної політики Держдепартаменту США Центру журналістських розслідувань: Деніел Фрід «За Байдена застосування санкцій проти Росії буде більш послідовним і стійким»

  • 16 квітня 2021 року Президент США Джо Байден підписав указ про введення нових санкцій проти РФ.
  • Детально про те, як санкції США, ЄС і України впливають на сектори економіки окупованого РФ Криму і які схеми їх обходу придумали росіяни, читайте і дивіться в матеріалах спецпроекту Центру журналістських розслідувань «Як працюють кримські санкції».