Скільки військ зібрала РФ у Криму: Атлантична рада показала супутникові знімки

Новини
SAR imagery of Angarsky Training Area, April 21. (Source: Capella Space, with annotation by the DFRLab)

Атлантична рада оприлюднила доповідь своєї спеціалізованої Лабораторії цифрових розслідувань (DFRLab), в якій зафіксоване масоване нарощування російських збройних сил в окупованому Криму. Автор дослідження Майкл Шелдон із використанням відкритих джерел інформації та супутникових фотографій проаналізував присутність російських військових підрозділів на полігонах Ангарський та Опук.

Доповідь Digital Forensic Research Lab із наведеними супутниковими знімками російських військ розміщено у відкритому доступі.

«З лютого до квітня 2021 року Росія сконцентрувала війська та військове обладнання на полігонах в Криму та поблизу Воронежа. В межах Кримського півострова війська 76-ї повітряної десантно-штурмової дивізії та 58-ї загальновійськової армії розгорнули великі табори на полігонах Ангарський та Опук, відповідно. В той же час війська 35-ї мотопіхотної бригади та 41-ї загальновійськової армії з центральної Росії здійснили рух на полігон поблизу Воронежа», – йдеться у публікації.

SAR imagery of the Lake Donuzlav Air Base, April 15, 2021. (Source: Capella Space, with annotation by the DFRLab)

Як зазначається, 22 квітня міністр оборони РФ Сергій Шойгу оголосив, що війська 7-ї, 98-ї та 76 повітряних десантно-штурмових дивізій, як і особовий склад 41-ї та 58-ї армій, мають повернутися у місця постійної дислокації до 1 травня. Разом з тим, як стверджує автор дослідження, важке озброєння 41-ї загальновійськової армії РФ залишатиметься на полігоні поблизу Воронежа в очікуванні навчань «Захід-2021», що мають відбутися у вересні.

За наведеною оцінкою, твердження Міноборони РФ про те, що у передислокації брали участь «більше 10 тисяч» військовослужбовців, не відповідають дійсності, адже реальне число російських військових перевищувало десятки тисяч.

Satellite imagery showing nine attack helicopters and four transport helicopters at Kirovske air base. (Source: Maxar via Mike Eckel/archive)

Як підкреслюється у дослідженні, деякі із російських підрозділів залишилися поблизу кордонів материкової України. Один із таких підрозділів передислокований з російського Далекого Сходу залізничним шляхом, Росія також відновила роботу раніше законсервованої повітряної бази для дислокації своїх гелікоптерів у 85 км на південь від Херсонської області України.

SAR imagery of the Opuk training area, April 15, 2021. (Source: Capella Space, with annotation by the DFRLab)

Автор дослідження під час підготовки докладного аналізу головних переміщень російських військ та місць їх концентрації використав зображення, отримані за допомогою SAR (Synthetic Aperture Radar), які були надані американською компанією Capella Space.

В разі вторгнення РФ до України ціна за таке порушення міжнародного права «буде високою», пропонуючи відключити РФ від міжнародної платіжної системи SWIFT, так само як і заморозити активи олігархів, близьких до Кремля, йдеться у резолюції Європейського парламенту (ЄП).

Українському уряду треба проводити щоденний моніторинг санкційної програми та інформувати уряди ключових країн-членів ЄС, Великобританії про можливі порушення санкцій у Криму. У США хочуть знати, що відбувається на практиці, як працюють санкції,  в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань заявив Деніел Фрід, який очолював Офіс з координації санкційної політики Держдепартаменту США під час президентства Барака Обами, коментуючи українські санкції щодо РФ та їх ефективність.

Детальніше читайте інтерв’ю колишнього глави Офісу з координації санкційної політики Держдепартаменту США Центру журналістських розслідувань: Деніел Фрід «За Байдена застосування санкцій проти Росії буде більш послідовним і стійким»

  • 16 квітня 2021 року Президент США Джо Байден підписав указ про введення нових санкцій проти РФ.
  • Детально про те, як санкції США, ЄС і України впливають на сектори економіки окупованого РФ Криму і які схеми їх обходу придумали росіяни, читайте і дивіться в матеріалах спецпроекту Центру журналістських розслідувань «Як працюють кримські санкції».