«ДНР» «націоналізувала» майно українських банків і заборонила їм вимагати борги з жителів ОРДО, що виникли до листопада 2014 року

Новини
Окупований Донецьк, січень 2021 року Фото: Євгенія Карпачова

Окупаційна «влада» так званої «ДНР» «націоналізувала» майно українських банків, розташоване на окупованій території Донецької області, і заборонила їм вимагати борги по кредитах з місцевих жителів, які виникли до 14 листопада 2014 року. Однак це не стосується українських банків, в капіталі яких брали участь російські банки або корпорації, зокрема «Промінвестбанк» та «Сбербанк».

Відповідний «законопроект» був прийнятий так званим «народним совєтом ДНР», повідомляє сайт «Новости Донбасса».

Як заявив «голова комітету з конституційного законодавства і державного будівництва» Максим Книш, «дія проекту закону не поширюється на банки України, власниками істотної участі в капіталі яких <…> були банки або державні корпорації, створені відповідно до законодавства Російської Федерації, зокрема ПАТ «АКБ «Промінвестбанк», ПАТ «Сбербанк» і інші».

Він додав, що тепер припиняються «права вимоги банків України» до жителів ОРДО за зобов’язаннями, що виникли до 14 листопада 2014 року.

«Припинення права власності банків України тягне припинення прав вимоги зазначених організацій до громадян за зобов’язаннями, що виникли до 14 листопада 2014 року – дати підписання указу президента України №875/2014, згідно з яким на території «ДНР» було припинено обслуговування осіб банками України. При цьому угоди про передачу прав вимоги кредитних організацій третім особам на підставі договору факторингу або переведення боргу є нікчемними», – сказав Книш.

У «ДНР» запевняють, що проведуть інвентаризацію і сформують перелік майна банків України, що переходить в «власність республіки».

Також «народний совєт ДНР» прийняв «закон», яким визнав «власністю республіки» українську державну і комунальну власність, розташовану на окупованій території.

«Закон» передбачає, що «нерухоме майно, що знаходилося в державній власності України або комунальної власності територіальних громад, визнається власністю «ДНР» або муніципальною».

Також «документом» визначається порядок проведення «реєстрації прав» на таке нерухоме майно, встановлюється механізм передачі майна, «що перейшло у власність ДНР», в «муніципальну власність».

В «народном совєтє» стверджують, що таким чином «врегульовані майнові відносини щодо розпорядження нерухомістю, власники якої усунулися від обов’язку її утримування».

«Закон» відправлять на підпис так званому «голові ДНР» Денису Пушиліну, і він «набере чинності» через 10 днів після його опублікування.

Нагадаємо:

  • 25 березня ватажок так званої «ДНР» Денис Пушилін змінив порядок «ідентифікації» жителів ОРДО, яка потрібна на окупованій території для отримання місцевих пенсій, інших виплат та влаштування на роботу в разі відсутності «паспорта ДНР» або паспорта України.