У «ДНР» введений новий порядок виявлення та визнання «безхазяйним» нерухомого майна: житла та земельних ділянок

Новини
Окупований Донецьк, січень 2021 року Фото: Євгенія Карпачова

На території так званої «ДНР» введений новий порядок виявлення, обліку та прийняття в «муніципальну власність» безхазяйної нерухомості та відумерлого (виморочного) майна: будинків, квартир, земельних ділянок.

Відповідний «указ» 28 квітня підписав так званий «глава ДНР» Денис Пушилін, повідомляє сайт «Новости Донбасса».

«Документом» передбачається, що зазначені процедури проводитимуть «адміністрації» підконтрольних угрупованню «ДНР» міст і районів.

Під дію «указу» потрапляють: житлові будинки та приміщення, господарські будівлі та споруди, які «мають ознаки безхазяйних речей», а також відумерле «виморочне» майно – житлові приміщення, земельні ділянки та інше майно, що залишилося після померлих власників, яке не оформили спадкоємці.

Згідно із затвердженим порядком, відомості про таке майно можуть повідомити будь-які фізичні або юридичні особи, після чого «адміністрації» міст і районів проводять процедуру визнання майна «безхазяйним». А саме: проводиться публікація оголошення про таке майно, збір інформації про можливих власників і самий об’єкт нерухомості.

«Документ» передбачає, що, якщо після закінчення 30 днів після публікації оголошення власники або спадкоємці не з’являються і не підтверджують свої права, майно визнається «безхазяйним», ставиться на облік і передається спочатку «на зберігання» місцевої «адміністрації», а через рік за рішенням «суду ДНР» майно переходить в «муніципальну власність». За цей рік з моменту постановки на облік власники або спадкоємці можуть довести свої права на майно, але вже через «суд».

У лютому 2021 року в «ДНР» була створена так звана «міжвідомча комісія з питань управління безхазяйними нерухомими речами». «Комісія» розглядала заяви різних «органів ДНР», які виявили нерухомість, яка «має ознаки безгосподарності». Тепер повноваження щодо виявлення, обліку та прийняття в «муніципальну власність» визнаного «безхазяйним» майна передані «адміністраціям» в містах і районах.

Нагадаємо:

  • 25 березня ватажок так званої «ДНР» Денис Пушилін змінив порядок «ідентифікації» жителів ОРДО, яка потрібна на окупованій території для отримання місцевих пенсій, інших виплат та влаштування на роботу в разі відсутності «паспорта ДНР» або паспорта України.
  • Окупаційна «влада» так званої «ДНР» «націоналізувала» майно українських банків, розташоване на окупованій території Донецької області, і заборонила їм вимагати борги по кредитах з місцевих жителів, які виникли до 14 листопада 2014 року. Однак це не стосується українських банків, в капіталі яких брали участь російські банки або корпорації, зокрема «Промінвестбанк» та «Сбербан