Правозахисники пояснили, як під час карантину надається адресна допомога переселенцям

Новини
ВПО
Фото: Телеграф

В Україні адресна допомога внутрішньо переміщеним особам (ВПО) автоматично продовжується на період карантину та плюс ще 30 днів після нього. Також на час карантину призупинена дія норми, за якою переселенцям, які перебувають на тимчасово окупованій території понад 60 днів, зупиняють нарахування допомоги.

Про це повідомили у приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) у місті Покровськ.

Правозахисники вказують, що щомісячна адресна допомога переселенцям для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг, надається ВПО, які перемістилися з тимчасово окупованої території України, населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, а також ВПО, житло яких зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок проведення антитерористичної операції, їхнім дітям, які народилися після дати початку проведення АТО, тимчасової окупації.

«Під час карантину до нормативно-правових актів були внесені зміни, згідно з якими адресна допомога на період карантину та плюс 30 днів після нього автоматично продовжується.
На час карантину призупинена дія норми, за якою внутрішньо переміщеній особі, яка перебуває на тимчасово окупованій території (ТОТ) понад 60 днів, зупиняють нарахування допомоги», – йдеться у повідомленні.

Крім того, якщо у переселенця змінились обставини, і він претендує на більшу суму адресної допомоги, то після закінчення карантину людина може подати документи на перерахунок суми виплат із моменту виникнення нових обставин.

Однак ця норма діє в обидві сторони. Якщо під час карантину змінились обставини і адресна допомога була нарахована у більшому об’ємі ніж мало бути, то після карантину буде здійснено перерахунок і отримувачу доведеться повернути надмірно сплачені кошти.

Правозахисники також звернули увагу, що з початку 2021 року адресна допомога надається за новими правилами. Так, з 1 січня заява разом із необхідними документами приймається лише, якщо її надіслано поштою або в електронній формі через офіційний сайт Мінсоцполітики України.

Крім того, у профільній постанові вказано, що особа може подати документи посадовим особам виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Нагадаємо:

  • До кінця 2021 року в Україні буде запущено низку нових електронних сервісів для жителів тимчасово окупованих територій і переселенців. Зокрема, можна буде оформити електронну довідку внутрішньо переміщеного особи (ВПО), оформити отримання адресної допомоги і пройти віддалену ідентифікацію.