Блінкен вказав на важливість боротьби з корупцією в Україні, яка становить таку ж загрозу, як і агресія РФ

Новини
Держсекретарь США Ентоні Блінкен Фото: Reuters

Державний секретар США Ентоні Блінкен вказує на важливість боротьби з корупцією в Україні, яка становить таку ж велику загрозу для її майбутнього, як і агресія Росії.

Про це Блінкен заявив 6 травня у Києві на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

Він зазначив, що обговорив із Зеленським питання євроатлантичних прагнень України, а також ту роботу, яку проводить країна для просування реформ і викорінення корупції та втілення спільних для обох країн цінностей.

«Ми говорили про реформи та реформування інституцій, тому що є дуже багато різних сил, які виступають проти зусиль України в реформуванні і боротьбі з корупцією. До них належать зовнішні сили, такі як Росія, та внутрішні, такі як олігархи та потужні особи, які переслідують власні вузькі інтереси незаконними методами за рахунок народу України. Тому боротьба із корупцією є одним з найважливіших питань для українського народу та вирішальним для покращення його життя: від послуг, на які народ покладається, до можливостей, якими він користується», – сказав Блінкен.

Він додав, що також обговорив з президентом України питання корпоративного управління, прозорості, цілісності та незалежності антикорупційних органів і реформу судової влади.

«Ми проти дій Росії щодо дестабілізації в Україні. Ми також підтримуємо антикорупційні реформи, тому що це дуже важливо, тому що і корумповані сили, і агресія Росії намагаються досягти однакових цілей – забрати в українського народу те, що належить йому по праву», – зазначив держсекретар США.

Крім того, він вказав, що український народ хоче бачити не лише ухвалення законів, а і їх виконання, що передбачає боротьбу з корупцією.

«Закони дуже важливі, але не менш важливе їх виконання, і те, що ми чули: український народ хоче бачити не лише ухвалення законів, а і їх виконання, що передбачає і боротьбу з корупцією», – наголосив Блінкен.

Він додав, що в контексті питання реформ і їх значення для України обговорив із Зеленським питання важливості продовжувати працювати в напрямі корпоративного управління в Україні.

«Це питання надзвичайно важливе, зокрема щодо «Нафтогазу», але не лише «Нафтогазу». Це стосується основних інституцій. Ми говорили про важливість сильної та незалежної антикорупційної ради, ми також говорили про реформи судової влади, як обираються судді, ми обговорили ту роботу, яку Верховна Рада провела щодо реформи Служби безпеки», – сказав Держсекретар США.

Нагадаємо:

  • 6 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський та державний секретар США Ентоні Блінкен вказали на значну кількість військових РФ, які розміщуються біля кордонів з Україною, в окупованому Криму та Донбасі. За словами Зеленського, загальний російський контингент, який вкрай повільно зменшується, складає 75 тисяч військових і створює ймовірну загрозу військової ескалації з боку РФ. Блінкен наголосив, що США продовжують ретельно спостерігати за ситуацією.