Зеленський і Блінкен вказали на значну кількість військових РФ біля кордонів з Україною, в Криму та на Донбасі

Новини
Президент України Володимир Зеленський і Держсекретарь США Ентоні Блінкен Фото: Reuters

Президент України Володимир Зеленський та державний секретар США Ентоні Блінкен вказали на значну кількість військових РФ, які розміщуються біля кордонів з Україною, в окупованому Криму та Донбасі. За словами Зеленського, загальний російський контингент, який вкрай повільно зменшується, складає 75 тисяч військових і створює ймовірну загрозу військової ескалації з боку РФ. Блінкен наголосив, що США продовжують ретельно спостерігати за ситуацією.

Про це український президент і американський Держсекретар заявили на спільній пресконференції 6 травня після зустрічі в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

«Ми бачимо поки що, незважаючи на те, що було збільшення і контингенту, і техніки в тимчасово окупованому Криму і на тимчасово окупованих частинах Донбасу … а також було збільшення військових і техніки вздовж лінії кордону між Росією і Україною – з цього всього ми бачимо поки що 75 тисяч людей і техніки, яких ми спостерігаємо на сьогодні», – сказав Зеленський.

«Ми відзначаємо – і наша розвідка, і наші професійні військові – ми бачимо тільки 3,5 тисячі військових, які почали відведення і пішли з території тимчасово окупованого півострова Крим. Більше ніде ми поки що зменшення не бачимо. Вважаємо, що зменшення це повільне і тому ймовірна загроза може бути. Ніхто не хоче цих сюрпризів», – додав він.

Водночас президент відзначив зменшення інтенсивності снайперського вогню окупантів в зоні проведення Операції об’єднаних сил на Донбасі останнім часом.

В свою чергу Блінкен також вказав, що значна кількість військових сил РФ залишається біля кордонів з Україною і США уважно стежать за ситуацією.

«Росія відвела деяку частину військ, але значні сили залишаються на кордоні з Україною. Росія відвела деяке обладнання, але значна кількість обладнання залишається на кордоні з Україною. Так що у Росії є можливість за досить короткий час агресивно діяти, якщо вона це вирішить зробити» , – сказав Держсекретар.

Як повідомлялось, голова Держприкордонслужби України Сергій Дейнеко зазначив, що загроза наступу Росії з території тимчасово окупованого Криму зберігається, незважаючи на те що частково почався процес відведення російських військ, перекинутих за останній місяць на півострів з регіонів РФ. Стратегічні задуми військово-політичного керівництва Росії невідомі.

Нагадаємо:

  • 20 квітня 2021 року видання The Wall Street Journal повідомило, що Росія перекинула до кордону з Україною і в окупований Крим більше військової техніки, зокрема бойової авіації, ніж вважалося до цих пір, що підвищило її здатність до політичного залякування або військового втручання.
  • 22 квітня 2021 року Росія провела на полігоні Опук в окупованому Криму міжвидові навчання військ Південного військового округу (рос. ЮВО) і Повітряно-десантних військ (рос. ВДВ) в рамках раптової перевірки боєготовності. У район проведення навчань вийшли кораблі Чорноморського флоту, частина сил Каспійської флотилії Південного військового округу. Для спостереження за навчаннями до Криму прибув міністр оборони РФ Сергій Шойгу.
  • 23 квітня Росія почала відведення військ Південного військового округу (рос. ЮВО) і Повітряно-десантних військ (рос. ВДВ), задіяних в заходах раптової перевірки і міжвидового навчання на полігоні Опук в окупованому Криму, в пункти постійної дислокації.