В Італії заарештували громадянина, який воював на боці російських найманців на Донбасі – МВС

Новини
Заарештований італійський найманець Фото: ansa.it

В Італії спеціальний оперативний підрозділ карабінерів (ROS) 6 травня заарештував 28-річного італійця родом з Мессіни, який, за інформацією слідства, брав участь у війні проти України на боці проросійських збройних формувань так званої «ДНР».

Про це повідомляє департамент комунікації Міністерства внутрішніх справ України.

«Карабінери ROS в рамках операції «Іван» здійснили арешт за приписом слідчого судді Мессіни через підозру у порушенні норм Нью-Йоркської міжнародної конвенції від 4 грудня 1989 року щодо протидії «найманству». Окрім обшуків за місцем проживання підозрюваного, активізовані також канали міжнародного співробітництва для виконання слідчих дій за кордоном», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, зокрема слідство збирає матеріал про посередників, які забезпечували в т.ч. фінансово канали залучення італійських найманців для війни в Донбасі. Розслідування почалося ще у 2019 році.

Наразі задокументовано, що підозрюваний діяв як бойовик-найманець на території так званої «ДНР» з 2016 року. Ділився інформацією про свою діяльність із родичами та друзями через соціальні мережі.

Карабінери продовжують слідчі дії стосовно організованої структури, що вербує та фінансує найманців з Італії з метою їхньої подальшої терористичної діяльності у лавах проросійських сепаратистських ополчень на Донбасі.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков подякував італійських колег за послідовну роботу і дружню позицію. «Під час перемовин з італійськими колегами, ми неодноразово оговорювали недопустимість участі італійських громадян на боці проросійських незаконних збройних формувань. Дякую правоохоронцям Італії за послідовну роботу та дружню позицію», – сказав він.

Нагадаємо:

  • 1 серпня 2018 року в Італії правоохоронці заарештували представників організованого злочинного угруповання, які займалися вербуванням найманців для участі у війні на Донбасі на стороні проросійських бойовиків. Інформацію про участь італійців у бойових діях надали українські дипломати.
  • 30 квітня 2021 року в рамках операції «Lone Wolf» італійська поліція розшукала 50 річного чоловіка – колишнього поліцейського з Кальярі, який воював в Україні на боці проросійських незаконних збройних формувань проти українських сил. У 2015 він уже потрапляв у поле зору правоохоронців, які розслідували участь італійських громадян – найманців у незаконних збройних формуваннях на сході України. Тоді затриманий уникнув покарання, бо стверджував, що не стріляв в українських бійців.