Медики в «ДНР» через COVID-19 закликають жителів не брати участь в масових заходах, які організовують окупанти

Новини
Окупований Донецьк, січень 2021 року Фото: Євгенія Карпачова

Так зване «міністерство охорони здоров’я ДНР» через ризики швидкого поширення COVID-19 попереджає мирних жителів про небезпеку проведення масових заходів, які окупаційна «влади» ОРДО планую провести на День перемоги 9 травня і на сьому річницю проведення так званого «референдуму про самовизначення ДНР» 11 травня.

Про це повідомляє сайт «ОстроВ» з посиланням на інформацію «мінохоронздоров’я ДНР».

«У Республіці погіршилася епідеміологічна обстановка щодо захворюваності коронавірусною інфекцією. У зв’язку з цим, Міністерство охорони здоров’я настійно рекомендує громадянам продовжувати суворо дотримуватися заходів профілактики, особливо в період травневих свят – обмежити відвідування місць з масовим скупченням людей», – йдеться в повідомленні «міністерства».

За інформацією сайту, на окупованій частині Донецької області на День перемоги 9 травня і на сьому річницю проведення так званого «референдуму про самовизначення ДНР» 11 травня планують проведення «параду» незаконних збройних формувань і численних маніфестацій. Крім того, по містах будуть проведені місцеві мітинги, а в Донецьку очікують концерт російської групи «Любе». Бюджетні організації отримали рознарядку на мобілізацію на ці заходи якомога більшого числа громадян.

При цьому сепаратистські пабліки в соцмережах повідомляють, що «влада інформована про ризики».

«МОЗ ДНР, навчений осіннім досвідом, роз’яснив ймовірні наслідки, і виступає за скасування заходів або, як мінімум, перенесення. Чергове різке зростання пневмоній у жителів медики можуть не «витягнути». Говорити про напівзаходи (надіти маски всім учасникам акцій) безглуздо. Більшість зараз ставляться до цього несерйозно і нехтують заходами. Наприклад, в квітні була домовленість з керівництвом Церкви про обов’язкове носіння масок у храмах на Великдень. Однак на місцях це не організували», – пишуть їх автори.

З посиланням на джерела в сепаратистських публікаціях повідомляють, що «на даний момент проведення зазначених масових заходів, скоріше, під питанням». Однак більшість представників окупаційної адміністрації ОРДО «інформацію про небезпеку ігнорують».

Нагадаємо:

  • У кінці квітня 2021 року так званий «глава ДНР» Денис Пушилін пояснив появу мішків з піском біля адміністративних будівель Донецька і підготовку бомбосховищ в містах окупованих районів Донецької області очікуванням «наступу України» і навчаннями «територіальної оборони». При цьому у відповідь на критику, що на випадок активізації бойових дій керівництво «ДНР» не зміцнює школи і дитячі садки, він заявив, що вони «не використовуватимуться для ведення стрілецьких боїв».