Четверо громадян зі Східної Європи, включаючи двох росіян, визнали себе винними в кібератаки проти США

Новини

Четверо громадян зі Східної Європи, включаючи двох росіян, визнали себе винними в наданні послуг кіберзлочинцям, які здійснювали кібератаки на фінансові установи та фізичні особи США.

Про це повідомляє прес-служба міністерства юстиції Сполучених Штатів.

Згідно з судовими документами, 34-річний громадянин РФ Олександр Гричишкін, 34-річний громадянин РФ Андрій Скворцов, 33-річний громадянин Литви Олександр Скородумов і 30-річний громадянин Естонії Павло Стассі були засновниками та членами організації, яка надавала послуги «куленепробивного хостингу» в період з 2008 по 2015 рік.

«Група орендувала IP-адреси, сервери і домени для клієнтів-кіберзлочинців, які використовували цю технічну інфраструктуру для поширення шкідливих програм, що використовуються для отримання доступу до комп’ютерів жертв, формування бот-мереж і крадіжки банківських облікових даних для використання в шахрайстві. Шкідливе ПО, розміщене організацією, включає Zeus, SpyEye, Citadel і Blackhole Exploit Kit, які в період з 2009 по 2015 рік безперервно атакували компанії і фінансові установи США і заподіяли або намагалися нанести збитки на мільйони доларів американським жертвам», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, основна послуга, яка надавалась обвинуваченими, полягала в тому, щоб допомогти своїм клієнтам уникнути виявлення правоохоронними органами і безперешкодно продовжувати свої злочини.

«Протягом багатьох років обвинувачені сприяли транснаціональній злочинній діяльності великої мережі кіберзлочинців по всьому світу, надаючи їм притулок для анонімності їх злочинної діяльності. Це призвело до втрат на мільйони доларів для жертв у США», – сказав відповідальний спеціальний агент ФБР Тімоті Уотерс.

Стассі, Скородумов і Гричишкін визнали свою провину в лютому і березні 2021 року. Скворцов визнав свою провину 7 травня за тим же обвинуваченням.

За інформацією Мін’юсту США, кожному підсудному загрожує покарання у вигляді 20 років позбавлення волі.

ФБР розслідувало справу при критичній допомозі з боку правоохоронних органів Німеччини, Естонії та Великобританії.

Нагадаємо:

  • У жовтні 2020 року Мін’юст США пред’явив шести офіцерам Головного розвідувального управління (ГРУ) Росії обвинувачення в масштабних кібератаках на об’єкти політичної, фінансової і спортивної інфраструктури по всьому світу, в тому числі в Україні, США, Франції та Південної Кореї, а також у зломі програмного забезпечення з використанням руйнівних вірусів для відключення тисяч комп’ютерів і заподіяння збитків майже на мільярд доларів.