США обвинуватили шість офіцерів ГРУ в масштабних хакерських атаках по всьому світу, включаючи Україну

Новини

Мін’юст США пред’явив шести офіцерам Головного розвідувального управління (ГРУ) Росії обвинувачення в масштабних кібератаках на об’єкти політичної, фінансової і спортивної інфраструктури по всьому світу, в тому числі в Україні, США, Франції та Південної Кореї, а також у зломі програмного забезпечення з використанням руйнівних вірусів для відключення тисяч комп’ютерів і заподіяння збитків майже на мільярд доларів.

Про це 19 жовтня повідомило міністерство юстиції Сполучених Штатів.

Також вказані імена обвинувачених: Юрій Сергійович Андрієнко, 32 роки; Сергій Володимирович Детістов, 35 років; Павло Валерійович Фролов, 28 років; Анатолій Сергійович Ковальов, 29 років; Артем Валерійович Очиченко, 27 років; Петро Миколайович Пліскін, 32 роки. Всі вони обвинувачуються за сімома пунктами: змова з метою проведення комп’ютерного шахрайства та зловживань, змова з метою здійснення шахрайства з використанням електронних засобів, шахрайство з використанням електронних засобів, пошкодження захищених комп’ютерів і крадіжка особистих даних при обтяжуючих обставинах.

«Ці хакери з ГРУ і їх спільники, причетні до комп’ютерних атак, мали на меті підтримати зусилля уряду Росії, спрямовані на підривні дії, нанесення ударів у відповідь або дестабілізацію в відношенні (1) України, (2) Грузії, (3) виборів у Франції, (4) залучення Росії до відповідальності за використання бойового нервово-паралітичного агента «Новічок» на території іноземних держав і (5) проведення зимових Олімпійських ігор в Пхенчхані після того, як російським спортсменам було заборонено виступати там під національним прапором внаслідок спроби допінгу, підтримуваної російським урядом», – йдеться в повідомленні.

У Мін’юсті також опублікували фотографії обвинувачених офіцерів російського ГРУ.

Wanted-Poster_Hackkers_GRU

 

На думку влади США, в період з листопада 2015 року та як мінімум до жовтня 2019 року обвинувачені і їх спільники використовували шкідливі програми, щоб вести підривну діяльність в стратегічних інтересах Росії, дістаючи несанкціонований доступ до комп’ютерів жертв.

Зокрема, зазначає Мін’юст, з грудня 2015 по грудень 2016 року в результаті руйнівних шкідливих атак на енергетичну інфраструктуру України, Міністерство фінансів і Державну казначейську службу, під час яких використовувалися віруси KillDisk, BlackEnergy і Industroyer, відбулися масштабні відключення електроенергії в країні (блекаути) .

У той же час вірус Olympic Destroyer вивів з ладу тисячі комп’ютерів, які були задіяні для організації зимових Олімпійських ігор в Південній Кореї у 2018 році.

За інформацією Мін’юсту США, в червні 2017 року хакери з ГРУ використовували вірус NotPetya для атаки на міжнародну бізнес-інфраструктуру і критично важливі для суспільства об’єкти, такі як госпіталі. Наслідком цієї хакерської атаки стали фінансові втрати організацій, які її зазнали, на загальну суму в мільярд доларів.

Крім того, російські хакери причетні до спроб перешкодити розслідуванню справи про отруєння колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському Солсбері в 2018 році.

«ФБР неодноразово попереджало, що Росія є дуже здібним кіберпротівніком і інформація, представлена в цьому обвинувальному висновку, показує, наскільки всепроникною і руйнівною є кібердеятельность Росії насправді», – заявив заступник директора ФБР Девід Боудіч.

Нагадаємо:

  • Американська компанія iSight Partners, яка спеціалізується на питаннях кіберрозвідкb, заявила, що російська група хакерів, відома як Sandworm, причетна до безпрецедентного відключення електроенергії в Україні в кінці грудня 2015 року.
  • У січні 2016 року Держпідприємство «Національна енергетична компанія «Укренерго» заявило про нові атаки хакерів на підприємства енергетики України з метою зараження їх комп’ютерних систем вірусом BlackEnergy.
  • З 27 червня 2017 року комп’ютерні мережі українських державних установ і банків були атаковані комп’ютерним вірусом Petya.A. Пізніше спроби атак цим вірусом були зафіксовані по всьому світу. Україна постраждала найбільше, на її частку припало 75,24% випадків заражень. За даними Адміністрації президента, в Україні в результаті масштабної кібератаки комп’ютерного вірусу Petya.A з ладу вийшли близько 10% приватних, урядових і корпоративних комп’ютерів.
  • У лютому 2018 року США j,винуватили Росію в організації атаки вірусу NotPetya, який заразив урядові і приватні комп’ютери в Україні перш ніж поширитися по всьому світу.