Ескалація на сході зупинилася, але нічого гарантувати не можна. Повноправне членство в НАТО і ЄС – стратегічний курс України – Зеленський

Новини

Президент Володимир Зеленський заявив, що ескалація на сході України зупинилась, але гарантувати неможливість масштабного вторгнення не можна.

Про це він сказав на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Безпека країни».

Відповідаючи на запитання про ймовірність повномасштабного вторгнення з боку Росії, глава держави сказав: «На сьогодні, після того, що, я вважаю, була ймовірна потужна ескалація, я вважаю, що на сьогодні це зупинилось. Тут нічого ніхто не може гарантувати, бо, ви ж знаєте, що у 2014 році ніхто зовсім не очікував з боку Росії таких кроків. Тому гарантувати ніхто нічого не може. Те, що ми бачимо, що ймовірна ескалація зменшилась за останній місяць – це точно; ми бачимо і фіксуємо», – сказав Зеленський.

Він додав, що буде вірити в те, що «повномасштабної війни точно не буде».

Президент Володимир Зеленський звернув увагу на значне зменшення кількості обстрілів з боку ворога на адресу українських військовослужбовців.

Стратегічним курсом України є набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО, заявив президент.

«Стратегічним курсом держави є набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. Також ми повинні забезпечити зміцнення особливого партнерства з НАТО та набуття повноправного членства в Організації північноатлантичного договору», – сказав глава держави.

Всеукраїнський форум «Україна 30. Безпека країни» присвячений обговоренню стратегії захисту і оборони держави.

«Як Держава дбає про безпеку сьогодні та якою вона буде за кілька років, якими є і повинні стати Українська армія, Національна гвардія, Служба безпеки, Національна поліція, Державна прикордонна служба, що зроблено у сфері інформаційної безпеки, розвитку оборонно-промислового комплексу, які реформи Україна буде проводити та до яких кроків вдаватиметься заради членства в НАТО», – такі теми обговорень анонсовані на сайті «Україна 30».

Нагадаємо:

  • 6 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський та державний секретар США Ентоні Блінкен вказали на значну кількість військових РФ, які розміщуються біля кордонів з Україною, в окупованому Криму та Донбасі. За словами Зеленського, загальний російський контингент, який вкрай повільно зменшується, складає 75 тисяч військових і створює ймовірну загрозу військової ескалації з боку РФ. Блінкен наголосив, що США продовжують ретельно спостерігати за ситуацією.