Верховній Раді пропонують полегшити громадянам України в окупації умови перетину держкордону на час карантину

Новини
КПВВ «Чонгар» Фото: investigator.org.ua

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує звільнити мешканців тимчасово окупованих територій (ТОТ) від адміністративної відповідальності через вимушене порушення державного кордону.

Через коронавірусні бар’єри громадяни в окупації змушені виїжджати через неконтрольований Україною державний кордон на Сході України, щоб потрапити на підконтрольну українському уряду територію. Відповідний законопроєкт оприлюднено на сторінці Верховної Ради.

Документ додає нову статтю 4-1 до Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню COVID-19, щодо тимчасових підстав незастосування заходів адміністративного впливу за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї”.

У ній автори законопроєкту пропонують скасувати адмінвідповідальність на період дії карантину або блокування роботи КПВВ з ТОТ.

“Установити, що до громадян України, які проживають на ТОТ України, на період дії карантину або на час блокування діяльності КПВВ не застосовуються заходи впливу за адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням порядку в’їзду на ТОТ України або виїзду з неї, якщо такі порушення настали з підстав гуманітарного характеру, визначених Кабінетом Міністрів України“, – йдеться в тексті законопроєкту, який є в розпорядженні редакції.

Менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова вважає цей законопроєкт украй необхідним для збереження зв’язків з мешканцями окупованих територій.

Вона пояснює, що з початком коронавірусної пандемії перетин КПВВ значно ускладнився через дії окупаційних органів влади, які закривають чи обмежують роботу пунктів пропуску на лінії розмежування на Сході України та на адміністративному кордоні з тимчасово окупованою Автономною Республікою Крим. Так, до прикладу, де-факто влада Криму запровадила додаткові жорсткі правила в’їзду-виїзду на окуповану територію за наявністю підтверджених родинних зв’язків та обмежила водночас кількість перетинів протягом дії карантину.

“Наразі з українського боку немає обмежень у роботі КПВВ. Але під приводом коронавірусних обмежень нових КПВВ не відкрили в Золотому та Щасті, а старі закрито. Фактично зараз відкрито лише КПВВ у Новотроїцькому на Донеччині та в Станиці Луганській на Луганщині. Водночас КПВВ в Новотроїцькому працює лише двічі на тиждень”, – каже правозахисниця Альона Луньова.

За її словами, такі обмеження значно вплинули на кількість перетинів лінії розмежування, утім це жодним чином не зменшило потреби громадян у міграції.

За даними Держприкордонслужби, у січні-лютому 2021 року на Сході України відбулася лише 61 тисяча перетинів лінії розмежування, як порівняти з 2 млн перетинів за той самий період 2020 року. Про попит також свідчить 13,4 млн перетинів через лінію розмежування у 2019 році.

За таких обставин українські громадяни змушені в’їжджати до України через територію Росії. Виїзд та в’їзд здебільшого відбувається через пункти пропуску “Мілове – Чертково” на Луганщині та “Гоптівка – Нехотіївка” на Харківщині.

Утім, такий спосіб міграції порушує ст. 204-2 КУпАП і розглядається українськими прикордонниками як недотримання порядку в’їзду-виїзду на ТОТ та з неї.

“Тобто якщо мешканець окупованої частини Луганської області в’їжджає на територію України й прикордонники бачать, що він не перетинав державного кордону і заїжджає з території РФ, то йому відразу виписують штраф”, – пояснює правозахисниця.

Вони штрафують таких громадян від 1 700 до 5 100 грн або до 8 500 грн, якщо ті самі дії “вчинені групою осіб або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за це ж правопорушення”.

За даними Держприкордонслужби, у січні та лютому 2021 року прикордонники склали 4 160 протоколів за ст. 204-2 КУпАП. До прикладу, за весь 2019 рік таких протоколів склали 5 330.

“Реальність зараз така, що людям і так нелегко їхати з ТОТ, витрачають більші кошти на подорож до України через Росію, так ще й змушені сплачувати штрафи. Це справляє на них охолоджувальний ефект і є вагомим бар’єром для поїздок підконтрольну Україні територію. Зі свого боку це призводить до переривання зв’язків з Україною, чого так домагаються Російська Федерація та окупаційні адміністрації”, – прокоментувала вона.

Крім того, мешканці ТОТ втрачають у такий спосіб доступ до високоспеціалізованого лікування, яке проводять на підконтрольній уряду України території. Для них так само збільшується кількість невирішених особистих справ (отримання свідоцтв про народження чи смерть, отримання особистих документів, розв’язання питань спадкування тощо), що зрештою призводитиме до навантаження на державні органи.

Також громадянам в окупації загрожує втрата доступу до засобів існування, адже Пенсійний фонд припиняє виплати тим, хто понад рік не виїжджав та не отримав таких виплат на підконтрольній території.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час круглого столу, присвяченого свободу пересування уздовж лінії зіткнення, заявила, що за 10 місяців 2020 року Держприкордонслужба України оштрафувала більше 6 тисяч жителів ОРДЛО за порушення порядку виїзду з тимчасово окупованих територій.

Правозахисник пояснив, яка адміністративна відповідальність передбачена українським законодавством за виїзд з окупованого Донбасу на підконтрольну Україні територію через Росію, а також які нюанси є при застосуванні адмінштрафів співробітниками Держприкордонслужби.

Нагадаємо:

  • 16 грудня 2020 року віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков повідомив, що у Кабміні опрацьовують питання скасування штрафів за незаконний перетин держкордону для жителів окупованого Донбасу, які через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування змушені приїжджати на підконтрольну територію України через Росію.