Кабмін може скасувати штрафи за виїзд з ОРДЛО на підконтрольну територію України через РФ – Резніков

Новини
Віце-прем’єр - міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков Фото: YouTube Shuster online

У Кабміні опрацьовують питання скасування штрафів за незаконний перетин держкордону для жителів окупованого Донбасу, які через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування змушені приїжджати на підконтрольну територію України через Росію.

Про це повідомив віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, передає портал «Донецкие новости».

«З точки зору українського закону в’їзд на російську територію не через офіційні пункти пропуску і прикордонну, митну служби вважається порушенням. І відповідно, прикордонні служби, які діють відповідно до законодавства, зобов’язані залучати до адміністративної відповідальності людей», – зазначив Резніков.

Він підкреслив, що люди в такій ситуації не винні, оскільки їх змушують так чинити незаконні збройні формування, які блокують роботу КПВВ на лінії розмежування.

«Але люди в даному випадку змушені це робити, тому що окупаційні режими в Донецьку і Луганську, які є проксі Російської Федерації, сьогодні під різними приводами блокують роботу КПВВ і не пропускають людей на підконтрольну уряду територію України», – сказав Резніков.

Він додав, що кожного разу на засіданнях Тристоронньої контактної групи по Донбасу українська делегація піднімає питання відкриття КПВВ, але «ЛНР/ДНР» під різними приводами затягують час і не відкривають пункти пропуску.

За словами Резнікова, що стосується накладення штрафів на людей з непідконтрольних територій, які перетинають неконтрольовану ділянку кордону з Росією, а потім з російської території в’їжджають в Україну, він вже почав обговорювати цю проблему з очільником Держприкордонслужби України Сергієм Дейнеко.

«Ми підготуємо пакет документів, які змінять цю ситуацію і спробуємо максимально швидко налагодити це питання і вирішити його на державному рівні», – резюмував віце-прем’єр.

Нагадаємо:

  • Координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані закликала сторони конфлікту на Донбасі спростити перетин КПВВ на лінії розмежування, щоб мешканці непідконтрольних територій мали можливість отримати доступ до своїх пенсій та інших соціальних виплат, які вони не можуть отримати через карантин, а також возз’єднатися з близькими, які опинилися по різні боки лінії розмежування.
  • Управління ООН з координації гуманітарних справ прогнозує, що робота КПВВ на лінії розмежування на Донбасі буде залишатися істотно обмеженою мінімум до середини літа 2021 року.