Телеканалам запропонували розмістити відповідний логотип до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Новини

Меджліс кримськотатарського народу, міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій і представництво президента України в Автономній Республіці Крим закликали українські телеканали 18 травня, у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, розмістити на екранах відповідний логотип.

Про це повідомляє Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

У відомстві також нагадали, що 18 травня у пам’ять за всіма жертвами геноциду кримськотатарського народу о 12:00 передбачена хвилина мовчання відповідно до Правил ведення мовлення телерадіоорганізаціями у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті, затвердженими рішенням Національної ради від 12.02.2021 №95, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21.04.2021 за №541/36163.

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу був встановлений для відзначення на державному рівні постановою Верховної Ради України від 12.11.2015 № 792-VIII.

Національна рада запропонував телеканалам скачати відповідний логотип.

Також у відомстві нагадали, що мовники мають дотримуватися в цей день Правил ведення мовлення телерадіоорганізаціями у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті.

Як повідомлялось, Меджліс закликав керівників обласних адміністрацій, сільських, селищних та міських голів, депутатів сільських, селищних, міських та обласних рад сприяти відзначенню 18 травня Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та не проводити в цей день розважальні заходи на вулицях і площах населених пунктів України.

Правозахисники закликали приєднатися до онлайн-кампанії «Ні геноциду!» до 77-х роковин геноциду кримськотатарського народу.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.