У Криму активісти отримали застереження поліції напередодні річниці депортації кримських татар

Новини
Ільвер Аметов, Еміне Авамілєва і Сулейман Кадиров Фото: crimean-solidarity.org

В окупованому Криму кримськотатарські активісти отримали застереження російської поліції про неприпустимість порушення закону напередодні 77-ї річниці депортації кримських татар з Криму.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність».

«Співробітники правоохоронних органів вручили застереження про неприпустимість порушення закону активістам кримськотатарського національного руху – Сулейману Кадирову і Ільверу Аметову», – йдеться в повідомленні.

Про майбутню зустрічі зі співробітниками правоохоронних органів повідомила на своїй сторінці Facebook і адвокат Еміне Авамілєва.

Застереження співробітники видали напередодні 18 травня – 77-ї річниці насильницької депортації кримських татар у 1944 році з Криму в Узбекистан і сусідні райони Казахстану і Таджикистану.

Такі попередження кримськотатарські активісти отримують регулярно. У них їх попереджають, що на подібних акціях не допускається порушення громадського порядку і здійснення екстремістської діяльності, а «учасникам забороняється приховувати своє обличчя і мати при собі зброю».

Раніше в Судаку співробітники поліції прийшли до громадського активіста «Кримської солідарності» Сейт-Османа Каралієва. Він розповів, що представники правоохоронних органів не показали посвідчення, не роз’яснили права і не запропонували перекладача. При цьому вони знімали його на камеру – без згоди Каралієва.

Багато кримських татар 18 травня збираються в мечетях Криму і на мусульманських кладовищах, де проводять молебні за померлих в роки депортації. Представники Меджлісу кримськотатарського народу, діяльність якого окупанти заборонили в 2016 році, і активісти традиційно проводять траурну акцію біля пам’ятного знаку в парковому сквері біля залізничного вокзалу Сімферополя. У попередні роки після її закінчення співробітники російської поліції зачитували їм застереження «про неприпустимість порушення закону» і вимагали розійтися, а напередодні їм масово роздавали застереження.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.