РФ переслідує 93 кримських татар за політичними мотивами – Денісова

Новини
Людмила Денісова, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Фото: Facebook Людмила Денісова

Росія переслідує 93 кримських татар за політичними мотивами. З них 78 відбувають незаконне покарання на території РФ, ще 15 – позбавлені права на свободу пересування і перебувають під адміністративним наглядом в окупованому Криму.

Про повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

Денісова нагадала, що 18 травня Україна вшановує пам’ять жертв депортації кримських татар і відзначає День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

«77 років тому, як і сьогодні, весняну красу затьмарювала війна. Але на кримських татар чекало ще одне випробування – на світанку до їхніх домівок прийшли люди зі зброєю, загнали у товарні вагони та вивезли до Сибіру та Середньої Азії», – написала Денісова.

Вона зазначила, що у 1944 році протягом трьох днів радянська влада депортувала з півострова майже 200 тис. кримських татар, а потім намагалася знищити історичну пам’ять про велику трагедію. І лише на початку 1990-х років кримські татари вибороли собі право повернутися на Батьківщину.

«Проте лихо повторилося у 2014-му. В результаті окупації півострова РФ багато кримських татар змушені залишати свою землю. 93 кримських татар переслідуються РФ за політичними мотивами. З них 78 відбувають незаконне покарання на території РФ, а 15 -позбавлені права на свободу пересування, адже перебувають у тимчасово окупованому Криму під адміністративним наглядом», – додала омбудсмен.

Вона вказала, що вже восьмий рік кримськотатарський народ змушений боротися за правду і справедливість, за право жити на рідній землі, розмовляти власною мовою, зберігати традиції та культуру.

«Підтримую кримських татар у цій боротьбі та мрію про зустріч у нашому спільному і такому рідному Криму», – написала Денісова.

Як повідомлялось, 18 равня в Україні і в окупованому Криму вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. Однак через пандемію коронавірусу цього року не проводяться масові меморіальні заходи до 77-х роковин злочинної депортації сталінським режимом кримських татар з їх історичної Батьківщини – Кримського півострова.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.