На Херсонщині вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу (відео)

Новини
Фото: genichesk.ipc.org.ua

У Херсонській області 18 травня відбулись пам’ятні заходи, присвячені 77-й річниці злочинної депортації кримськотатарського народу з Криму.

Про це повідомляє сайт IPC-Генічеськ.

Зокрема у селищі Новоолексіївка Генічеської міської територіальної громади відбувся мітинг-реквієм, в якому взяли участь раніше депортовані з Криму місцеві жителі, кримськотатарські активісти, представники місцевих меджлісів, а також колишній політв’язень, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, заступник голови Херсонської облдержадміністрації Андрій Шибаєв, Генічеський міський голова Олександр Тулупов, голова Генічеської райради Сергій Коржевий, заступник голови Генічеської райдержадміністрації Гульнара Бекірова, представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ірина Верігіна.

У резолюції мітингу, яку зачитала член місцевого меджлісу Альме Емірсалє, присутні закликали міжнародне співтовариство якомога швидше вжити термінових і жорстких заходів примусу Росії до дотримання норм міжнародного права.

У Новоолексіївському будинку культури представили виставку малюнків місцевих школярів, присвячених пам’яті жертв депортації.

Фото: genichesk.ipc.org.ua

Як повідомили в Херсонській облдержадміністрації, у Херсоні пройшов меморіальний захід біля пам’ятного знаку «Жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року».

Фото: khoda.gov.ua

У селищі Рикове створили онлайн-програму, присвячену трагічним подіям 1944 року. Викладачі загальноосвітньої та мистецької шкіл розповіли історії життя своїх родин. Вони ділилися спогадами своїх пращурів про важкі роки депортації.

За інформацією Генічеської міськради, з метою вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, популяризації історичної та культурної спадщини кримських татар до акції пам’яті долучилися заклади загальної середньої освіти Генічеської міської ради. Були проведені тематичні уроки, години спілкування, присвяченні подіям травня 1944 року. У бібліотеках більшості закладів загальної середньої освіти організовано тематичні літературні виставки.

17 травня колишні політв’язні Ільмі Умеров та Едем Бекіров у Генічеську поділились спогадами на меморіальному заході, присвяченому роковинам депортації кримськотатарського народу, та нагадали про те, що понад сотні українців та кримських татар залишаються бранцями Кремля.

Як повідомлялось, 18 равня в Україні і в окупованому Криму вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. Однак через пандемію коронавірусу цього року не проводяться масові меморіальні заходи до 77-х роковин злочинної депортації сталінським режимом кримських татар з їх історичної Батьківщини – Кримського півострова.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.