Рада відправила у відставку очільника МОЗ Степанова, Мінінфраструктури Криклія та Мінекономіки Петрашка

Новини
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада України 18 травня підтримала подання глави Кабміну про звільнення Максима Степанова з посади міністра охорони здоров’я, а також звільнила міністра інфраструктури Владислава Криклія і міністра економіки, торгівлі і сільського господарства Ігоря Петрашка, які написали заяви про відставку за власним бажанням.

Рішення про відставку Степанова на позачерговому пленарному засіданні підтримали 292 народних депутата, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Відповідаючи на запитання депутатів перед голосуванням, Степанов, зокрема, зазначив, що однією з причин його відставки могло бути «відстоювання підвищення зарплати медикам».

Однак напередодні під час засідання парламентського комітету здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що основною причиною подання на звільнення Степанова є зрив кампанії з вакцинації від COVID-19, незадовільні темпи вакцинації і поставок вакцин.

При цьому голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія підкреслив наявність конфлікту між Шмигалем і Степановим, відсутність «нормального діалогу з прем’єр-міністром» і співпраці з профільним комітетом Ради.

17 травня профільний комітет Ради залишив питання відставки Степанова на розсуд залу.

Степанов обіймав посаду очільника МОЗ з 30 березня 2020 року. У 2017-2019 роках Степанов був главою Одеської облдержадміністрації.

Рішення про звільнення Владислава Криклія з посади міністра інфраструктури України підтримали 284 нардепа.

Криклій займав посаду глави Мінінфраструктури з серпня 2019 року. Він входив до складу уряду при прем’єр-міністрі Олексія Гончарука, а потім – в Кабміні Дениса Шмигаля.

У липні 2019 року Криклій був обраний народним депутатом за виборчим списком «Слуги народу». З 2015 року очолював головний сервісний центр МВС України.

За рішення про звільнення Ігоря Петрашка з посади міністра економіки, торгівлі і сільського господарства України проголосували 280 народних депутатів.

Верховна Рада призначила Петрашка міністром економіки 17 березня 2020 року. До цього з квітня 2013 року він працював в агрохолдингу UkrLandFarming заступником генерального директора Олега Бахматюка.

У 2007-2003 році Петрашко працював в інвестиційній компанії «Трійка Діалог Україна», де очолював інвестиційно-банківське управління і був керуючим директором, а потім став на чолі Департаменту корпоративного бізнесу в «Сбербанку России».