РФ продовжує тримати біля України 80 тисяч своїх військових – Хомчак на Військовому комітеті НАТО

Новини
Начальник Генштаба ЗС України Руслан Хомчак Фото: Facebook Генеральний штаб ЗСУ

Росія продовжує тримати близько 80 тисяч своїх військових і значну кількість озброєння і військової техніки біля кордону з Україною. Російські кораблі, перекинуті з Північного флоту і Каспійської флотилії, продовжують перебувати в Азово-Чорноморському регіоні.

Про це заявив головнокомандувач Збройними Силами Українигенерал-полковник Руслан Хомчак на засіданні Військового комітету НАТО у форматі з Україною, повідомляє Генштаб ЗСУ.

«Незважаючи на заяву міністра оборони РФ про повернення військ до місць постійної дислокації, Росія продовжує утримувати близько 80 тисяч особового складу та значну кількість озброєння і військової техніки біля різних ділянок кордону з Україною. Також продовжують перебувати в Азово-Чорноморському регіоні кораблі й катери, перекинуті на підсилення російського угруповання з Північного флоту та Каспійської флотилії», – сказав Хомчак.

За його словами, це дозволяє Росії швидко наростити наступальні спроможності угруповань своїх збройних сил для здійснення наступальних дій проти України.

Також головнокомандувач ЗСУ не виключає можливості того, що для посилення політичного та військового тиску на Україну, РФ може використати територію та інфраструктуру інших держав.

Окрім того, він зауважив, що потенційну загрозу становить проведення запланованих на вересень спільних стратегічних навчань збройних сил Росії та Білорусі «Захід – 2021».

Засідання Військового комітету НАТО у форматі з Україною Фото: Facebook Генеральний штаб ЗСУ

Водночас Хомчак закликав сформувати системний і консолідований підхід щодо нейтралізації російських викликів і загроз в контексті обстановки, яка склалася «на українському напрямку, де Україна вже восьмий рік перебуває на передовій боротьби з імперськими амбіціями Москви».

«Фактично кожен день приносить нам ознаки нової «холодної» війни. При цьому мова вже йде про потенційні конфлікти, які можуть виникнути не лише на теренах Європи, а й в Арктиці, на Близькому Сході, Північній та Центральній Африці, Середземномор’ї тощо. Усюди, де Росія демонструє агресивні амбіції та військову міць, провокує нестабільність та створює зони напруги», – наголосив Хомчак.

У свою чергу голова Військового комітету НАТО і старший військовий радник Генерального секретаря Альянсу, головний маршал авіації сер Стюарт Піч відзначив, що Росія продовжує свою модель агресивних дій з дестабілізації, включно з постійним порушенням українського суверенітету та територіальної цілісності та посиленням на українському кордоні.

Начальник Генштаба ЗСУ Руслан Хомчак і голова Військового комітету НАТО сер Стюарт Піч Фото: Facebook Генеральний штаб ЗСУ

«Хоча ми спостерігали деяке скорочення чисельності російських військ поблизу кордону, там залишаються десятки тисяч, зі зброєю та технікою. Росія намагається ввести обмеження в Чорному морі, включно з обмеженням доступу до Азовського моря через Керченську протоку», – підкреслив він.

Як відзначили у Генштабі ЗСУ, в ході зустрічі з Хомчаком керівники збройних сил країн-НАТО підтвердили свою повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України і обговорили майбутню співпрацю в Чорному морі і навколо нього.

Нагадаємо:

  • 6 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський та державний секретар США Ентоні Блінкен вказали на значну кількість військових РФ, які розміщуються біля кордонів з Україною, в окупованому Криму та Донбасі. За словами Зеленського, загальний російський контингент, який вкрай повільно зменшується, складає 75 тисяч військових і створює ймовірну загрозу військової ескалації з боку РФ. Блінкен наголосив, що США продовжують ретельно спостерігати за ситуацією.