Зеленський: Ситуація на Донбасі може стати предметом всеукраїнського референдуму

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський не виключає можливості проведення всеукраїнського референдуму, предметом якого стане питання ситуації на сході України та повернення тимчасово окупованих територій.

Про це Зеленський заявив 20 травня на пресконференції в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

«Щодо державного референдуму, я вважаю на сьогодні, що це має бути найголовніше питання, яке у нас на сьогодні є – я вважаю, що це ситуація на Донбасі. У нас є декілька планів – A, B, C – щодо припинення війни, повернення наших тимчасово окупованих територій і людей. І я впевнений, що через деякий час ми представимо на розсуд суспільства референдум саме з такою тематикою. Це може бути один із планів, якщо не спрацюють інші», – сказав президент.

Він зазначив, що закон про референдум дає громадянам змогу ініціювати обговорення питань, які вони вважають важливими. Водночас він важає, що до референдумів потрібно ставитися дуже обережно.

Зеленський також повідомив, що незабаром на розгляд Верховної Ради буде поданий законопроект про місцеві референдуми.

Нагадаємо:

  • 26 січня 2021 року у Верховній Раді нардепи зі «Слуги народу» разом з групою «Довіра» проголосували за законопроєкт №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум», який ініціював президент України Володимир Зеленський. Депутати інших фракцій не підтримали проєкт та вказали, що він загрожує демократії.
  • 8 квітня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закон «Про всеукраїнський референдум».
  • 11 квітня 2021 року закон України «Про всеукраїнський референдум» набрав чинності.