У Криму повідомили про пошкодження однієї з ниток енергомосту Путіна

Новини
Фото: ТАСС

Пошкоджена одна з чотирьох ниток енергомосту, по якому передається електренергія з російської Кубані до окупованого Криму.

Про це повідомив «міністр палива та енергетики Криму» Євген Рукавишников на засіданні «Комітету Госсовєта з будівництва, транспорту і паливно-енергетичного комплексу», передає видання «Крыминформ».

«За отриманою вчора оперативною інформацією, пошкоджена одна з ниток енергомосту – одна фаза (лінії) «Тамань» – «Кафа», перший ланцюг, що викликало зараз у нас скорочення того ресурсу резерву, який у нас був, на 25%», – сказав Рукавишников.

Він уточнив, що з боку Кубані до Криму йдуть чотири кабельних лінії енергомосту по три фази.

Для подачі електрики в Крим замість пошкодженої лінії задіють одну з чотирьох резервних, додав «міністр».

«Перемикання на них займає досить пристойний час: це треба … переключити кабель діаметром 200-250 мм … на пошкоджену фазу. Одну (резервну) жилу ми вже використали – це такий перший дзвіночок, що починає пилятися гілка, на якій ми сидимо», – зазначив Рукавишников.

За його словами, енергобезпека півострова можна забезпечити тільки за рахунок нарощування власної генерації. Енергоміст же повинен служити виключно в якості резерву.

Нагадаємо:

  • 2 грудня 2015 року президент Росії Володимир Путін запустив першу нитку енергомосту Кубань – Крим. Всі чотири гілки енергомосту почали працювати навесні 2016 року. Всього в рамках реалізації проекту енергомосту побудували дві нові підстанції, модернізували і реконструювали п’ять діючих підстанцій, звели понад 800 км ліній електропередач класом напруги 220-500 кВ, проклали по дну Керченської протоки чотири ланцюги з кабельних ліній загальною протяжністю 230 км.
  • Монтаж та установлення підводного кабелю для енергомосту здійснювала китайська компанія «Цзянсу Хентун Пауер Систем». Його укладання здійснювало китайське судно-кабелеукладач JIAN JI 3001.
  • 26 жовтня 2016 року, президент РФ Володимир Путін, виступаючи на форумі ОНФ в Криму, визнав, що прокладений з Краснодарського краю по дну Керченської протоки енергоміст не в змозі забезпечити в повному обсязі електрикою анексуваний півострів. Для стабільного енергопостачання Криму необхідно прокласти з Росії магістральний газопровід і побудувати електростанції.