ПФУ змінив принцип обробки заяв на призначення пенсій

Новини
пенсий
Фото: Главком

З 1 квітня органи Пенсійного фонду України застосовують принцип екстериторіальності при опрацюванні заяв про призначення/перерахунки пенсій.


Нова технологія передбачає опрацювання заяв про призначення/перерахунки пенсій бек-офісами територіальних органів Фонду в порядку черговості надходження таких заяв незалежно від того, де було прийнято заяву та де проживає пенсіонер.

Очікуваний результат впровадження екстериторіальності:

єдиний підхід до застосування пенсійного законодавства;

централізована прозора система контролю за діями фахівців, процесів призначення та перерахунків пенсій;

мінімізація особистих контактів з громадянами, відв’язка звернень та їх опрацювання від територіального принципу;

попередження можливих випадків зволікань у прийнятті рішення.

оптимізація навантаження на працівників.

Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна запустив перший в Україні онлайн-калькулятор для розрахунку пенсії в майбутньому та альтернативного доходу платника Єдиного соціального внеску (ЄСВ), якби він сам ними розпоряджався.

Ощадбанк стане базовим банком з обслуговування пенсіонерів, які зараз отримують пенсійні виплати готівкою через листонош Укрпошти. Частину пенсіонерів-клієнтів Укрпошти примусово переведуть на обслуговування в банки з 1 вересня 2021 року.

В Україні з вересня 2021 року планується виплата пенсій на банківську картку, тому доставка пенсій додому буде здійснюватися тільки для маломобільних категорій, зокрема, особам з інвалідністю I групи, тим, хто старше 80 років і тим, хто за висновком ЛКК (лікарсько консультативної комісії) потребує стороннього догляду.

Ощадбанк продовжив дію платіжних карток переселенців, термін дії яких спливає під час карантину, до 1 травня 2021 року.

Нагадаємо:

  • ВПО за послугу СМС-інформування в Ощадбанку оплачують 7 грн на місяць. Крім того, з 1 грудня вони можуть знімати пенсії без комісії у банкоматах та відділеннях банку.
  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну української влади територію.