Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю

Новини

Президент України Володимир Зеленський доручив уряду підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною і Білоруссю.

Як повідомили у пресслужбі президента, це рішення було ухвалено на нараді, що відбулася під головуванням очільника держави.

У нараді взяли участь прем’єр-міністр Денис Шмигаль, секретар РНБО Олексій Данілов, голова МЗС Дмитро Кулеба, глава МВС Арсен Аваков та інші особи.

Учасники наради проаналізували події навколо пасажирського літака компанії Ryanair, який 23 травня здійснив вимушену посадку в аеропорту Мінська.

«З огляду на ситуацію, що склалася, президент доручив уряду опрацювати рішення про припинення прямого авіасполучення між Україною і Республікою Білорусь і закриття повітряного простору Білорусі для здійснення авіаперельотів з України і в нашу країну», – сказано в повідомленні.

Європейський союз розглядає можливість введення нових санкцій проти Білорусі після затримання опозиційного блогера Романа Протасевича.

Через інцидент із літаком Ryanair, який змусили приземлитися в Мінську, треба виключити Білорусь із Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), заявили представники США, Великобританії, Німеччини, Ірландії, Латвії, Литви, Польщі та Чехії.

  • 23 травня екстрене приземлення нібито через повідомлення про замінування зробив літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. В аеропорту Мінська провели перевірку, вибухових пристроїв не виявили. Слідком Білорусі повідомив про порушення кримінальної справи у зв’язку з неправдивим замінуванням. Під час повторного контролю пасажирів затримали білоруського опозиційного блогера, одного із засновників Telegram-каналу NЕХТА Романа Протасевича. Влада Білорусі інкримінує йому низку кримінальних статей. Telegram-канал «Пул Первого», що інформує про діяльність Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, повідомив, що за дорученням Лукашенка в небо підняли винищувач і він буде супроводжувати пасажирський літак «до кордону з Литвою».
  • Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс повідомляв у Twitter, що загалом на борту перебував 171 пасажир із 18 країн. Пояснити приземлення рейсу в Мінську, випустити всіх пасажирів або провести розслідування інциденту вимагали в низці країн, зокрема в Литві, Польщі, Австрії та Німеччині. Радник білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської Франтішек Вячорка розповів у ефірі телеканала «Україна 24», що з Білорусі не вилетіло двоє пасажирів рейсу Ryanair – Протасевич і його дівчина.
  • NЕХТА – найвідоміший білоруський опозиційний ресурс, який здобув масову популярність на тлі протестів проти підсумків президентських виборів 2020 року, його заснував журналіст Степан Путило. Офіс каналу розташований у Польщі. У NЕХТА є два основні канали в Telegram: на NЕХТА Live підписано 1,9 млн осіб, на NЕХТА – 902 тис. Також є сатиричний канал LUXTA, на який підписано майже 200 тис. осіб. Telegram-канали NЕХТА і NЕХТА Live визнали екстремістськими в Білорусі. Білоруська влада вимагала від Польщі видати Протасевича і Путила «з урахуванням особливої суспільної небезпеки їхньої злочинної діяльності».