Литва анулювала документи Шарія й оголосила його персоною нон грата – ЗМІ

Новини
Шарий
Анатолій Шарій Фото: Facebook

Литва анулювала проросійському пропагандисту і лідеру Партії Шарія Анатолію Шарію, якого підозрюють в Україні у державній зраді, всі документи й оголосила його персоною нон грата. Сам Шарій стверджує, що нічого не чув про це.

Про це повідомляє видання LIGA.net з посиланням на інформоване джерело в правоохоронних органах.

За словами співрозмовника, Литва анулювала документи пропагандиста 10 травня 2021 року. У 2012 році він отримав притулок у Литві, коли втік з України, де проти нього були відкриті дві кримінальних справи за обвинуваченням у хуліганстві й інсценуванні самонападу.

Відразу після анулювання документів адвокати Шарія зробили запит, щоб вивчити підстави такого рішення і їм було передано відповідні матеріали. Джерело каже, що пропагандист найняв одну з найдорожчих адвокатських компаній у Литві.

Литовські юристи, за словами співрозмовника видання, стверджують, що успішне оскарження цього рішення – малоймовірно, що пов’язано з ґрунтовністю матеріалів і наявністю політичної підтримки цього рішення.

За інформацією джерела, наразі Шарій інсценує так звані мітинги-протести «українських патріотів» біля свого житла в Іспанії. Акції нібито супроводжуються погрозами на його адресу. Цю ситуацію, вважає співрозмовник, Шарій хоче використовувати для отримання «відповідного статусу в Іспанії».

Про те, що Литва 10 травня позбавила Шарія статусу біженця, анулювавши усі документи та оголосивши його персоною нон грата, повідомляє і видання Європейська правда з посиланням на джерело, якому відомо про перебіг процесу.

«Він отримав статус біженця в Литві. Це було за часів Януковича, коли видавалося, що він втікає від режиму Януковича», – зазначив співрозмовник ЄП.

За його словами, «статус біженця має таку особливість, що його дуже складно позбавити».

При цьому сам Шарій стверджує, що нібито не чув про те, що Литва анулювала його документи.

«Прям не знаю, що ж робити тепер, треба чекати на офіційне повідомлення від Литви, гадаю. Особисто я вперше чую. Але щось мені не надто віриться. Джерело повідомило б ще три тижні тому, щось тут не так, гадаю», – написав Шарій у telegram-каналі.

У 2015 році повідомлялося, що Литва розглядала можливість позбавлення статусу біженця Шарія після публікацій про його прокремлівську діяльність.

У 2012 році Шарій переконував литовську владу, що він переслідується з боку режиму президента Віктора Януковича. За його словами, він проводив розслідування про участь державних установ у наркобізнесі, тому проти нього були сфальсифіковані справи.

Нагадаємо:

  • 16 лютого 2021 року Служба безпеки України повідомила Анатолію Шарію, який проживає в Іспанії, про підозру за статтями про державну зраду і порушення рівноправності громадян.