Рада засудила дії режиму Лукашенка через захоплення літака Ryanair і затримання Протасевича

Новини
Роман Протасевич Фото: Reuters

Верховна Рада засудила протиправні дії влади Республіки Білорусь щодо примусової посадки літака компанії Ryanair, які загрожують міжнародній безпеці, та закликала білоруську владу негайно звільнити затриманого журналіста Романа Протасевича, який був на борту, і всіх політичних в’язнів у країні.

За ухвалення постанови №5597 «Про Заяву Верховної Ради України щодо інциденту з примусовою посадкою літака компанії Ryinair у Мінську» 3 червня у залі парламенту проголосували 280 нардепів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

«Вчиненням цього примусового акту посадки пасажирського літака білоруська влада поставила під загрозу безпеку пасажирів та екіпажу. Зазначені дії є порушенням міжнародних правил цивільної авіації і становлять загрозу міжнародній безпеці, зокрема безпеці руху повітряного транспорту … Верховна Рада України рішуче засуджує дії влади Республіки Білорусь щодо примусової посадки пасажирського літака компанії Ryanair та затримання Романа Протасевича, що є черговим проявом наступу білоруської влади на політичну опозицію, на свободу слова і журналістську діяльність у Білорусі», – наголошується у заяві.

Нардепи закликали Міжнародну організацію цивільної авіації невідкладно здійснити розслідування цього неприйнятного акту з відповідними наслідками для тих, хто його скоїв.

Верховна Рада також закликала білоруську владу негайно звільнити Романа Протасевича і всіх політичних в’язнів, зупинити свавілля і тортури, до яких вдаються органи безпеки Білорусі щодо утримуваних під вартою громадян, а також гарантувати повагу до прав людини відповідно до міжнародних зобов’язань.

Український парламент підтвердив повну солідарність із міжнародними партнерами, насамперед із держав-членів Європейського Союзу та США, зокрема про припинення повітряних сполучень із Республікою Білорусь.

Рада також повністю підтримала дії уряду України, який задля гарантування безпеки цивільної авіації та суспільства одним із перших серед європейських держав упровадив заборону на виконання авіаційних перевезень між Україною та Республікою Білорусь із 26 травня 2021 року і посилив «повітряні санкції» щодо білоруських авіакомпаній із 28 травня 2021 року.

Нагадаємо: