Розпочався запис на вакцинацію від COVID-19 для мешканців окупованих Криму та Донбасу – МОЗ

Новини
Фото: УНІАН

Розпочався запис на щеплення проти COVID-19 громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей, АР Крим та м. Севастополя і належать до пріоритетних груп, вакцинація яких зараз відбувається в Україні (першочергово люди похилого віку віком 65 років і старше). При цьому громадяни, які зареєструвались і отримали ідентифікатор, не повинні проходити самоізоляцію чи обсервацію після прибуття на підконтрольну уряду територію.

Про це повідомляє міністерство охорони здоров’я України.

Запис відбувається за номером контакт-центру МОЗ з питань протидії COVID-19: 0 800 60 20 19.

«Під час розмови, оператору необхідно повідомити, з якого ви населеного пункту (уточнивши, що наразі він є тимчасово окупованим), вказати ваші дані та обрати найзручніший пункт щеплення. Оператор здійснить запис на вакцинацію та надішле вам СМС-повідомлення з унікальним ідентифікатором, якщо у вас є український номер телефону, або листа на електронну пошту – у разі його відсутності. Цей ідентифікатор також передадуть до Держприкордонслужби України, щоб вас безперешкодно пропустили на підконтрольні Уряду України території», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у міністерстві, важливо, що громадяни, які бажають здійснити вакцинацію і мають унікальний ідентифікатор з підтвердженням запису на щеплення, не повинні проходити самоізоляцію чи обсервацію.

Для запису на отримання другої дози вакцини необхідно буде знову зателефонувати до контакт-центру.

«Разом із Мінреінтеграції ми розробили максимально просту процедуру, яка дозволить українцям із пріоритетних груп, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, швидко і безперешкодно отримати щеплення від COVID-19 у зручних для них пунктах щеплень на контрольованій Україною території. Ці пункти забезпечені усім необхідним для здійснення вакцинації», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Імунізація здійснюватиметься вакциною CoronaVac від компанії Sinovac Biotech в 10 пунктах щеплення на підконтрольних українському уряду територіях Донецької, Луганської та Херсонської областей. Ці пункти розташовані поблизу контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ). Їхній повний перелік можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/2T0bcC3.

Достовірну інформацію про вакцинацію від COVID-19 можна знайти на сайті: vaccination.covid19.gov.ua.

Нагадаємо:

  • 5 січня 2021 року Кабмін України прийняв постанову, якою дозволив проводити в КПВВ тестування на коронавірус осіб, які прибувають з територій окупованого Криму і Донбасу не тільки методом ПЛР, а й за допомогою експрес-тесту на визначення антигену COVID-19.
  • 22 березня 2021 року Кабмін України вніс зміни у порядок пропуску осіб через КПВВ на адмінкордоні з окупованим Кримом та лінії розмежування на Донбасі. Без самоізоляції будуть пропускати громадян України, які хочуть вакцинуватись від COVID-19 на підконтрольній уряду території і мають запрошення на вакцинацію.