Нардеп порівняв зарплати шахтарів на підконтрольній території Донбасу та в ОРДЛО

Новини
Фото: AFP

Народний депутат Муса Магомедов розповів про ситуацію на шахтах на підконтрольній Україні території Донбасу та в ОРДЛО, а також порівняв зарплати шахтарів по обидва боки від лінії розмежування.

Інформацію про це Магомедов оприлюднив у відеоблозі на своєму YouTube-каналі, повідомляє сайт «Новости Донбасса».

За його словами, до початку військового конфлікту на Донбасі працювали 77 шахт. Після початку бойових дій 22 з них виявилися на підконтрольній уряду території, а 55 – на окупованій.

«До війни 77 шахт добували в рік 32-33 млн тонн вугілля. Якщо говорити про видобуток на підконтрольній частині, вона практично залишилася на довоєнному рівні. На непідконтрольній – є дві великі проблеми: це зниження обсягів видобутку і колосальне падіння рівня доходів шахтарів», – сказав Магомедов.

Він зазначив, що на підконтрольній території приватні шахти показують результати краще, ніж державні, на яких час від часу виникає заборгованість по заробітній платі. Так, на шахтах «Селідоввугілля» існуюча заборгованість із зарплати становить 242 млн грн. Крім того, рівень зарплат на державних шахтах трохи нижче, ніж на приватних.

«Частина боргів була сформована, коли не було прямих прозорих продажів. Зараз змінилося керівництво «Центренерго», і я сподіваюся, що цих «схематозов» більше не буде, гроші будуть доходити до шахтарів своєчасно», – сказав Магомедов.

Говорячи про рівень заробітних плат, він навів приклад пропонованої оплати гірникам шахтоуправління «Покровське», яким керує приватний власник. «Гірник з ремонту гірничих виробок – 25 тис. грн, машиніст гірничих виїмкових машин – 23 тис. грн, прохідник – 35 тис. грн», – перерахував нардеп.

Він розповів, що 55 шахт, які залишилися на непідконтрольній території, до війни видавали близько 20 млн тонн вугілля на рік. Відразу після початку бойових дій цей обсяг впав в два рази. За його словами, зараз по непідконтрольній частині Донецької області видобувається близько 7 млн тонн на рік. При цьому «влада» «ДНР» засекретили статистику за обсягами видобутку з 2019 року, і зараз її у відкритому доступі немає.

«Вугільна мафія «Л-ДНР» продає вугілля або в Росію, або через певні схеми вивозилося, наскільки я знаю, в Польщу, вивозиться в Туреччину … Але це все жодним чином не полегшує життя шахтарям, заборгованості як є, так вони і залишаються. Мінреінтеграції давало інформацію про те, що з початку бойових дій вивезено і продано близько 70 млн тонн вугілля на суму понад 5 млрд дол. Але шахтарям від цього легше не стало. З 55 шахт працює третина», – вказав Магомедов.

Він також зазначив, що на підприємствах, які були флагманами вугільної промисловості Донеччини, а тепер опинились на окупованій території, відбувається скорочення виробництва, частину шахт закривають або реорганізують, зокрема, підприємства «Макіїввугілля».

«Все це не може не позначатися на заробітній платі шахтарів. І шахтарі «Макіїввугілля» отримують приблизно таку ж зарплату, як і на підконтрольній Україні території, 12-25 тисяч, але з одним застереженням: це сума в рублях (4 528-9 434 грн за місцевим курсом валют – ред.)», – сказав Магомедов.

Він підкреслив, що якщо перевести ці гроші з рубля в долар, то вийдуть суми зарплат в рази менше, ніж отримують гірники на підконтрольній Україні території.

Крім того, додав нардеп, існує заборгованість по зарплатах, на окремих підприємствах в ОРДЛО шахтарям нарахована зарплата тільки за лютий-місяць.

Нагадаємо: