Володимир Жемчугов: мій обмін було зірвано через Медведчука

Новини
Володимир Жемчугов

Учасник російсько-української війни Володимир Жемчугов вважає, що Віктор Медведчук доклав руку до скасування обміну, за яким Жемчугов мав бути звільнений у листопаді 2015 року. В результаті цього важко поранений український партизан залишався в російському полоні майже рік і втратив здоров’я. 

Про це Жемчугов розповів в ефірі телеканалу «Прямий».

СБУ домовилося з противником про обмін Жемчугова в листопаді 2015 року, розповідає Жемчугов з посиланням на спомини своєї дружини:

«Мені сказали, що домовилися про мій обмін. По-моєму, в листопаді – не пам’ятаю вже дату – 2015-го року. Як мені розповідала моя дружина їй СБУ повідомило, що готується обмін, і їй треба буде приїхати, щоб на реанімобілі забрати мене з лінії розмежування». 

Обмін було зірвано після того, як про нього дізнався представник офісу Віктора Медведчука.

«Вона приїхала в Краматорськ, в цей день вже був у неї зв’язок з офісом Медведчука, їй зателефонував помічник, який займався обміном у Медведчука. Він сказав: ми займаємося звільненням вашого чоловіка і готуємо все до обміну. Вона каже: «Так я вже приїхала на обмін, я вже в Краматорську, мене привезло СБУ і завтра-післязавтра буде обмін». Він сказав: «Так? Ви нічого не переплутали? Ну, гаразд», – так єхидно – і поклав трубку. І після цього обмін був зірваний, мене не обміняли», – розповідає Жемчугов.

За здогадками колишнього полоненого, СБУ намагалося провести обмін без участі Медведчука. Зрив обміну призвів до значної втрати його здоров’я, вважає Жемчугов. 

«Я здогадуюся, що якось обмін пішов повз Медведчука, він про це не знав, це вирішувало СБУ. І я не виключаю, що той обмін, який мені був потрібен – якби це було зроблено в листопаді, мені б встигли врятувати більше здоров’я, але цей обмін був зірваний, і я на рік залишився у полоні», – сказав Жемчугов. 

7 червня проект Bihus.Info оприлюднив четверту частину сюжету, заснованого на матеріалах прослушки Віктора Медведчука, у якій йдеться про участь Медведчука в процесі обміну полоненими під час україно-російської війни. За матеріалами прослушки, Медведчук не створює сприятливих умов для звільнення українських полонених, а іноді взагалі намагається загальмувати процес. 

Нагадаємо:

  • 13 мая 2021 года Печерський райсуд Києва обрав для Віктора Медведчука запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 9 липня. Кум Володимира Путіна підозрюється у державній зраді та готуванні до порушення звичаїв війни, вчиненого у змові групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 15, ст 438 КК України).