Журналісти опублікували заключну частину «плівок Медведчука»

Новини
Віктор Медведчук у Київському апеляційному суді, 21.05.2021 Фото: hromadske.ua

Проект Bihus.Info оприлюднив четверту частину сюжету, заснованого на матеріалах прослушки Віктора Медведчука.

За даними авторів матеріалу, вже восени 2014 року Медведчук підключився до неформальних переговорів щодо поставок російського газу в Україну. Вони тривали паралельно з офіційними переговорами між «Нафтогазом» і українським урядом з одного боку і «Газпромом» і урядом РФ з іншого за посередництва Єврокомісії.

Медведчук регулярно спілкувався телефоном з міністром енергетики РФ Олександром Новаком і головою «Газпрому» Олексієм Міллером. На офіційних переговорах в Брюсселі українська сторона наполягала на зниженні ціни і закріпленні її в контракті. Росіяни з цим не погоджувалися, виступаючи проти зміни контракту. Знижку вони пропонували оформити у вигляді міжурядової угоди. У РФ побоювалися, що зміна договору може стати додатковим аргументом на користь України в міжнародних арбітражах, де Київ оскаржував завищену росіянами ціну на газ. Медведчук запевняв росіян, що йому вдалося переконати президента Петра Порошенка сати на пропозицію РФ. У підсумку українська делегація пом’якшила висунуті росіянам умови.

Колишній міністр енергетики України Юрій Продан розповів, що українська делегація перебувала в постійному контакті з Порошенком. Запевнивши, що президент на переговірників не тиснув. Екскерівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв від коментарів відмовився.

Восени 2014 року відбувалися переговори про постачання російської електроенергії в Україну та забезпечення електрикою окупованого Криму. Залежність півострова від материка досягала 90%, і для росіян забезпечення Криму електроенергією було питанням більше політичним, ніж економічним, йдеться в матеріалі. Цю тему Медведчук обговорював із тодішнім російським віце-прем’єром Дмитром Козаком і міністром енергетики Олександром Новаком. Автори матеріалу стверджують, що Медведчук в інтересах Порошенка намагався включити в контракт фірму-«прокладку» Костянтина Григоришина. На переговори до Москви Медведчук літав зі своїм соратником Тарасом Козаком. У результаті договір про постачання електроенергії уклали напряму, без посередників.

Офіційний мандат переговорника зі звільнення полонених у Медведчука з’явився наприкінці 2014 року. До переговорної групи його призначив голова СБУ Валентин Наливайченко. У розмові з помічником президента РФ Владиславом Сурковим Медведчук заявив, що підключитися до переговорів щодо полонених його попросив президент Порошенко.

У розпорядженні журналістів немає жодної розмови Медведчука про обмін з ватажками «Л/ДНР» або керівництвом путінської адміністрації. Переважно він спілкувався з так званою «відповідальною за обміни» в «ЛНР» Ольгою Кобцевою, «обмудсменом» «ДНР» Дариною Морозової. Так званий «міністр оборони» «ДНР» Володимир Кононов – найбільш високопоставлений функціонер псевдореспублік, записи розмов Медведчука з яким опинилися в розпорядженні авторів матеріалу.

До підключення Медведчука до переговорів в 2014 році СБУ вдалося витягнути з полону 1,5 тисячі українців, після – ще стільки ж. Але вже за п’ять років, йдеться в сюжеті.

«На тих плівках, що в нас є, він не звільняє нікого, кого не могла б штатно звільнити СБУ. Під їх контролем, як ви чули, він і працював. Іноді заважав, іноді – виконував роль телефоністки. В економічних питаннях – він куди ефективнішиц… 1,5 тисячі людей звільнили за півроку до Медведчука. А за наступні п’ять років за участю цього «видатного переговорника» звільнили ще 1,5 тисячі. Реально до нього було швидше», – розповів журналіст Денис Бігус.

Опубліковано аудіозапис, у якому голоси, схожі на голоси кума Володимира Путіна Віктора Медведчука і колишнього помічника президента РФ Владислава Суркова, обговорюють питання укладення контракту на постачання української електроенергії до окупованого Криму, роль президента Петра Порошенка у вирішення даного питання та залучення Медведчука до процесу обміну полоненими. 

Нагадаємо:

  • 11 травня 2021 року генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму.
  • Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні. Також Медведчука підозрюють у державній зраді (передача агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).
  • 13 мая 2021 года Печерський райсуд Києва обрав для Віктора Медведчука запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 9 липня. Кум Володимира Путіна підозрюється у державній зраді та готуванні до порушення звичаїв війни, вчиненого у змові групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 15, ст 438 КК України).