Тимчасова дамба, яка перекриває воду в окупований Крим, справна – Держводагентство

Новини
Тимчасова дамба на 91 км Північно-Кримського каналу Фото: investigator.org.ua

Тимчасова дамба, що розташована на 91 км Північно-Кримського каналу та перекриває подачу води до окупованого Криму, перебуває у задовільному стані та утримує необхідний робочий горизонт води для забезпечення маловодних регіонів півдня Херсонської області. Інформація про її пошкодження не відповідає дійсності.

Про це повідомили в Державному агентстві водних ресурсів України у відповідь на запит агентства УНН.

«Станом на 14 червня 2021 року тимчасова дамба, що розташована на 91 км Північно-Кримського каналу, знаходиться в задовільному стані та виконує свої функції, а саме утримання необхідного робочого горизонту води для забезпечення маловодних регіонів півдня Херсонської області та функціонування комплексу єдиної складної іригаційної системи», – йдеться у документі.

У відомстві вказали, що загальні фільтраційні втрати не мають постійного сталого руху води та не заповнюють відсік самостійно, а мають лише сезонний характер під час наповнення каналу після зимового спорожнення та до формування кольматажу (цементування фільтрувальних пор в мішках дамби), що призводить до зменшення фільтраційних втрат.

При цьому мертвий об’єм води, який знаходиться між 91 км та 107 км Північно-Кримського каналу, або між тимчасовою та капітальною спорудами, як повідомляється, формується за рахунок залишкового об’єму при спорожненні Перекопського та Північно-Кримського каналів, фільтраційних вод з Перекопського каналу та фільтрації тимчасової дамби на 91 км, а також атмосферних опадів.

«Слід зазначити, що проектна документація на реконструкцію тимчасової дамби на 91 км Північно-Кримського каналу не розроблялася, тому обсяги та вартість робіт на даний час не визначені. Таким чином, зазначена дамба на ПК 91 знаходиться технічно справному стані. Інформація про її пошкодження не відповідає дійсності», – зазначається у відповіді.

Раніше у ЗМІ повідомлялося, що на Херсонщині нібито руйнується дамба, яка перекриває воду до Криму. Мова йшла про тимчасову споруду на Північно-Кримському каналі, яку побудували з металевих конструкцій та мішків із піску ще сім років тому місцеві фермери. Нібито місцеві мешканці помітили, що дамба вже пропускає воду, яка тече у бік окупованого півострова.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал на 91 км перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. Згодом на 107 км каналу була побудована капітальна дамба. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • У березні 2021 року постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич пояснив, що будівництво другої капітальної дамби на 91 км Північно-Кримського каналу на заміну нинішньої насипної дамби в районі міста Таврійськ дозволить уникнути несанкціонованого потрапляння дніпровської води до окупованого Криму, а також дасть можливість додатково зрошувати південні райони Херсонської області.