Представник президента в АРК пояснив, для чого потрібна друга дамба на Північно-Кримському каналі

Новини
Дамба на Північно-Кримському каналі в Херсонській області Фото: kherson.ipc.org.ua

Постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич пояснив, що будівництво другої капітальної дамби на Північно-Кримському каналі на заміну нинішньої насипної дамби в районі міста Таврійськ дозволить уникнути несанкціонованого потрапляння дніпровської води до окупованого Криму, а також дасть можливість додатково зрошувати південні райони Херсонської області.

Про це Кориневич сказав в інтерв’ю ТСН.ua.

«Для нас Північно-Кримський канал є важливим об’єктом. В чому там ситуація? Крайня дамба біля КПВВ «Каланчак» (107-й кілометр) збудована, дійсно є затвори та необхідні механізми. Але, як кажуть представники управління каналу, її треба укріплювати. По-перше, для того, щоб уникнути можливості несанкціонованого потрапляння води (до Криму – ред.). По-друге, є питання, що, по суті, вода зараз стримується не на цій дамбі, про укріплення якої може йти мова. Вода стримується на 91-кілометрі дамбою, яка, по суті, насипана вручну, із застосуванням мішків з піском», – зазначив представник президента в АРК.

Він вказав, що зараз, при запуску води у Північно-Кримський канал вона фактично доходить лише від міста Таврійськ до тимчасової дамби, зробленої з мішків з піском на 91-му кілометрі каналу.

«Є думка, якщо укріпити дамбу на 107-кілометрі, то різницю (в рівні води – ред.) між 91-м і 107-м також можна було б використовувати для зрошення земель в Херсонській області. Ми не говоримо про відновлення водопостачання на територію Криму. Ця дамба і її укріплення можуть бути корисними у двох площинах. Перша – це власне укріплення, унеможливлення й убезпечення від несанкціонованого чи небажаного потрапляння води. Друге – щоб ця територія каналу між 91-м і 107-м кілометрами могла використовуватися для зрошення додаткових 16 кілометрів південних районів Херсонської області», – наголосив Кориневич.

Заповнення водою Північно-Кримського каналу в Херсонській області, квітень 2020 р. Фото: upkk.davr.gov.ua

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. Згодом на її місці була побудована капітальна дамба. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.