Правоохоронці АРК розслідують 8 проваджень за фактами забруднення довкілля та видобутку корисних копалин у Криму

Новини
Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Фото: ark.gp.gov.ua

Прокуратура АРК та Севастополя розслідує вісім кримінальних проваджень за понад 20 фактами що пов’язані із забрудненням навколишнього природнього середовища, проведенням незаконного видобутку корисних копалин на тимчасово окупованій території Криму.

Про це повідомив керівник прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний на спільній нараді керівників правоохоронних органів автономії та представників державних органів щодо протидії екологічним правопорушенням у сфері охорони навколишнього природного середовища в умовах збройного конфлікту на окупованій території півострова.

«Держава-окупант систематично знищує унікальну червонокнижну флору і рекреаційний потенціал півострова, відбувається безпрецедентне порушення природокористування заповідних територій і це лише частина правопорушень. Загалом, органами правопорядку автономії розслідується 8 кримінальних проваджень за понад 20 фактами, що пов’язані із забрудненням навколишнього природнього середовища, проведенням незаконного видобутку корисних копалин на тимчасово окупованій території півострова тощо», – сказав Поночовний.

За його словами, серед зафіксованих правоохоронцями АРК порушень: викиди шкідливих речовин «Кримського титану», які забруднюють повітря; перевантаження танкерами РФ нафтопродуктів та паливо-мастильних вантажів біля узбережжя окупованого півострова, що спричиняє забруднення акваторії Чорного й Азовського морів; видобуток токсичного піску в районі Нижньо-Чурбашського хвостосховища, де зберігалися отруйні відходи Керченського залізорудного комбінату; незаконна розвідка та розробка природних ресурсів у виключній (морській) економічній зон України.

Нагадаємо:

  • В листопаді 2020 року прокуратура АР Крим та міста Севастополя спільно з міністерством охорони навколишнього середовища і природних ресурсів України та Державної екологічної інспекцією України прийняли рішення про створення міжвідомчої робочої групи з моніторингу екологічної ситуації в окупованому Криму.