Прокуратура АРК повідомила про створення робочої групи з моніторингу екологічної ситуації в Криму

Новини
Вид на «непрацюючий» завод «Кримський титан» з боку Херсонщини, березень 2018 року Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя спільно з міністерством охорони навколишнього середовища і природних ресурсів України та Державної екологічної інспекцією України прийняли рішення про створення міжвідомчої робочої групи з моніторингу екологічної ситуації в окупованому Криму.

«Ігор Поночовний акцентував увагу на необхідності розробки механізму моніторингу правопорушень у зазначеній сфері, оскільки екологічна ситуація в Криму погіршується щороку, а використання результатів такого моніторингу дозволить оперативно реагувати на правопорушення, вчинені на півострові, і забезпечить їх ефективне розслідування», – йдеться в повідомленні прокуратури.

Відзначається, що учасники зустрічі визначили основні напрямки подальшої співпраці, в тому числі, по розробці методики розрахунку розмірів збитків в екологічній сфері, заподіяних Росією.

«У кримінальних процесах прокуратури автономії вже зафіксовані факти самовільного використання надр «окупаційними органами Російської Федерації», викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, знищення об’єктів лісового, водного та природно-заповідного фонду тощо», – зазначили у відомстві.

Пересувна лабораторія Держпродспоживслужбі виявила перевищення забруднюючих речовин у повітрі в Херсонській області в районі підприємства «Кримський титан» (Армянський філіал ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс», що належить олігарху Дмитру Фірташу) в окупованому Криму в місті Армянськ.

«Кримський Титан» – хімічний завод українського олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Армянську, для роботи якого потрібна ільменітова руда. Після припинення вантажних перевезень до окупованого Криму залізницею, в обхід санкцій ільменіт вже не один рік доставляють морем. Спочатку це була контрабанда ільменіту з українських родовищ через порт в Іллічівську. Зараз схема має новий маршрут: із турецького порту Самсун руду доправляють у Керченську протоку, де на рейдовій перевалці порту «Кавказ» перевантажують на російські судна і відправляють у керченський порт Камиш-Бурун.  В останні місяці у схемі поставок ільменіту з’явились і судна під українським прапором. Як виявив Центр журналістських розслідувань, вони записані на три компанії із однією адресою у Херсоні, однак легалізованою в Україні є лише одна із них.

Детальніше читайте в розслідуванні Центру журналістських розслідувань «Двоокис Фірташа».

Нагадаємо:

  • Після окупації Росією АР Крим та м.Севастополя кримський завод «Титан», що належить групі DF Group олігарха Дмитра Фірташа, був перейменований в Юкрейніан кемікал Продактс з юридичною адресою в Києві, а підприємство в Криму – як Армянська філія компанії. Його майно – титановий завод було передано в оренду спеціально створеному московському ТОВ «Титанові інвестиції». Таким чином «Кримський титан» діяв одночасно в двох юрисдикціях.
  • В розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що завод «Кримський титан» (Армянський філіал ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс», що належить олігарху Дмитру Фірташу, скидає відходи у відстійники у  Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок. За даними податківців, компанія подає документи про зупинку виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям, завозить через закритий порт Керч український ільменіт (так звана «ільменітова схема»).
  • В ніч із 23 на 24 серпня в окупованому Криму в районі Армянська і Красноперекопська стався викид невідомої їдкої речовини. Окупаційна «влада» після проведення перевірки визнала, що причиною викиду хімічної речовини стали випари вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан».
  • Прокуратура АРК розслідує два кримінальних провадження щодо виробничої діяльності Армянського філіалу ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс»: щодо  порушення екологічного законодавства з 2016 року та за фактами забруднення атмосферного повітря після викидів хімічних речовин у серпні 2018 року.
  • Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України після хімічних викидів на заводі «Кримський Титан» заявило про намір ініціювати санкції проти компаній, які пов’язані з виробництвом хімічної продукції на території окупованого Криму та її реалізацією.