У «ДНР» пояснили, що буде з мешканцями ОРДО з паспортом України при перевірці документів під час скасування комендантської години

Новини
Перевірка документів мешканця ОРДО «правоохоронцями ДНР» Фото: ДАН

У так званій «ДНР» під час скасування комендантської години під час перевірки документів у місцевих жителів «правоохоронці» проводять огляд речей і особистий огляд. При цьому тих, хто не має документів, що засвідчують особу, можуть затримати на три доби, а тих, хто має тільки український паспорт, будуть доставляти в найближчі «відділи внутрішніх справ» для «з’ясування особи» і зняття відбитків пальців.

Про це повідомляє сайт «Новости Донбасса» з посиланням на інформацію так званого «міністерства внутрішніх справ ДНР».

Як зазначається, вночі у вихідні дні, коли скасовано комендантську годину, жителів окупованої Донеччини можуть перевірити так звані «правоохоронці ДНР».

У людей перевіряють документи, проводять огляд речей і особистий огляд. Також місцевих мешканців і їх автомобілі можуть затримувати «для розбору». Все це може статися в разі, якщо у жителів при собі не буде документів, що засвідчують особу. Для з’ясування особи людину можуть затримати не більше ніж на 3 доби. Але місцевий так званий «суд ДНР» може продовжити затримання, але не більше ніж на 10 діб.

Також в категорію ризику потрапили жителі ОРДО, у яких є тільки український паспорт.

«Громадяни, які мають паспорт громадянина України можуть бути доставлені в найближчий територіальний ОВС для встановлення особи і проведення процедури дактилоскопування, в зв’язку з неможливістю перевірити даний документ на справжність», – повідомили в «МВС ДНР».

У громадських місцях без супроводу батьків не можуть перебувати діти у віці до 7 років – цілодобово, неповнолітні від 7 до 14 років – з 21:00 до 06:00, неповнолітні у віці від 14 до 18 років – з 22:00 до 06: 00.

Раніше на непідконтрольній території Донецької області в окремі дні, коли був скасовано комендантську годину, «поліція ДНР» затримувала тих, у кого немає так званих «паспорта ДНР» або адресної довідки.

Крім того, вилучалися автомобілі з українськими номерними знаками.

Як повідомлялось, 16 червня 2021 року представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі від України Сергій Гармаш розповів, що окупаційним «адміністраціям» в ОРДЛО ставиться завдання до 2025 року вилучити у всіх місцевих жителів українські паспорти, що повністю позбавить їх можливості відвідувати підконтрольну уряду територію та ізолює від України.

Нагадаємо:

  • У квітні 2021 року в інтерв’ю російському пропагандистському телеканалу RT ватажок «ДНР» Денис Пушилін заявив, що планує скасувати комендантську годину у вихідні дні влітку. При цьому він не виключив повне скасування комендантської години в майбутньому, зазначивши, що від неї «найбільше страждає молодь». У той же час «глава ДНР» підкреслив, що скасування комендантської години «перекреслиться» в разі відновлення масштабних бойових дій.
  • 31 травня 2021 року Денис Пушилін підписав «указ» про скасування на території «ДНР» комендантської години у вихідні дні з 1 червня по 15 вересня. Раніше комендантська година діяла щодня з 23:00 до 5:00 ранку. Її скасовували спеціальними указами «глави ДНР» в окремі дні в особливих випадках.
  • Жителі «ДНР» розповіли, як у Донецьку 4 червня пройшла перша ніч без комендантської години.