В Чорному морі знову формується Casus Belli для майбутніх навчань «Сі Бриз-2021» – Клименко

Новини
Фото: ВМС ЗС України

Андрій Клименко, керівник проєкту Інституту Чорноморських стратегічних досліджень і головний редактор порталу BlackSeaNews, зазначає, що в Чорному морі знову формується Casus Belli для майбутніх навчань «Сі Бриз-2021».

«Мені дуже не хочеться формулювати питання так: «На кого працює Instituto Hidrográfico de la Marina, Морський гідрографічний інститут Міністерства оборони Іспанії»?
Але факти – то є факти. Другий рік поспіль маємо ситуацію, коли ВМС України, кажучи простою мовою, заздалегідь «бронює» райони Чорного моря для проведення міжнародних навчань Sea Breeze-21, а іспанський гідрографічний інститут, який відповідає за публікацію попереджень про закриття для судноплавства районів Чорного моря вперто «не бачить”повідомлень ВМС України, а тим часом публікує попередження ЧФ РФ, що видані значно пізніше», – пише Клименко.

За його словами, в результаті виникають ситуації, коли ворожі держави проводять військово-морські навчання в одних районах.

«Перекриття ділянок морської акваторії здійснюється шляхом передачі повідомлень НАВТЕКС (NAVTEX – «NAVigational TEleX»), це міжнародна автоматизована система оповіщення. Технічна реалізація – телекс. У судноплавній навігації вона використовується для прийому навігаційної і метеорологічної безпекової інформації (Maritime Safety Information) і служить компонентом Глобальної морської системи зв’язку для забезпечення безпеки Міжнародної морської організації відповідно до конвенції СОЛАС-74/88».

Він нагадав, що у 2020 році (під час Sea Breeze-20) вже виникав інцидент.

«Всі військові кораблі країн НАТО та деякі кораблі України, що перебували 21-22 липня 2020 в Чорному морі в районі навчань Sea Breeze-2020, почули на відкритому морському радіоканалі такі попередження (російською мовою):

«…Вы находитесь в закрытом для плавания районе, ПРИПом 359/20 (це той самий Coastal Warning). Рекомендую и требую покинуть район, закрытый для плавания. В данном районе будут проводиться артиллерийские стрельбы. В случае повреждения вашего корабля ответственности не несем. Также ваши учения проходят в исключительной экономической зоне Российской Федерации. Мы расцениваем это как провокационные действия. Я – «Вельбот триста полста один».

Як повідомлялось, в цьому році до традиційного багатонаціонального навчання «Сі Бриз-2021», які відбудуться влітку у північно-західній частині Чорного моря та в Миколаївській, Херсонській, Одеській областях, залучать понад 30 кораблів, морську піхоту України й США, велику кількість броньованої техніки і артилерії, українську і американську авіацію, а також безпілотні авіаційні комплекси, зокрема ударний безпілотник Bayraktar TB2 Повітряних Сил ЗС України.

Нагадаємо:

  • РФ оголосила про закриття з 24 квітня до 31 жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань. У МЗС України заявили, що такі дії Росії є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря.