Закриття РФ частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки є грубим порушенням права на свободу судноплавства – МЗС України

Новини
мост
Керченський міст Фото: most.life

РФ оголосила про закриття з 24 квітея до 31 жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань. Такі дії Російської Федерації є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря.

Про це заявили в МЗС України.

«Також цей крок є грубим порушенням права на свободу судноплавства, гарантованого Конвенцією ООН з морського права. Відповідно до Конвенції, Російська Федерація не повинна перешкоджати або заважати транзитному проходу через міжнародну протоку до портів в Азовському морі.

На тлі триваючого нарощування своєї військової присутності вздовж кордону з Україною на суходолі, Росія пішла на посилення ескалації в морі. Вона перекидає військові кораблі з Каспійського моря і посилює свій військовий потенціал в Азово-Чорноморському регіоні, а також, попри відсутність правових підстав, вирішила закрити цю акваторію для військових кораблів інших держав, зокрема України.

Поведінка російської сторони вказує на відсутність будь-яких намірів з її боку відмовитись від продовження агресії проти України з використанням військових та гібридних методів.

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із цими діями Російської Федерації та вимагає негайно скасувати рішення про незаконне закриття окремих акваторій Чорного моря.

Закликаємо міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора з метою скасування рішення про закриття акваторії та припинення ескалації у Азово-Чорноморському регіоні», – йдеться в заяві.

Канада і Австралія додали до списку санкцій російські особи і компанії, пов’язані з будівництвом Керченського моста.

Індивідуальні санкції Євросоюзу вперше були введені 17 березня 2014 року і постійно продовжуються на півроку. Зараз вони діють до 15 вересня 2020 року. 18 червня 2020 року Рада ЄС продовжила до 23 червня 2021 року обмежувальні заходи, введені у відповідь на незаконну окупацію Криму і Севастополя Росією.  29 червня 2020 року Рада Європейського Союзу продовжила ще на шість місяців – до 31 січня 2021 року – санкції проти окремих секторів російської економіки. Ці обмежувальні заходи були введені ЄС у 2014 році у відповідь на дії Росії по дестабілізації ситуації в Україні.

Нагадаємо:

  • Міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» росіського мільярдера Аркадія Ротенберга. 1 вересня 2016 року Мінфін США розширив санкції проти фізичних та юридичних осіб за причетність до окупації українських територій і діяльність в анексірованном Криму. До списку включені підприємства і компанії, які беруть участь в будівництві Керченського мосту в порушення міжнародного морського права.
  • 15 травня 2018 року за участі президента РФ Володимира Путіна відбулося відкриття автодорожньої частини Керченського мосту. Автомобільний рух легкового та громадського транспорту по мосту з боку Краснодарського краю РФ і окупованого Криму було запущено 16 травня.
  • 31 липня 2018 року ЄС ввів санкції проти шести російських компаній, які беруть участь в будівництві Росією Керченського мосту.
  • 23 грудня 2019 року Володимир Путін відкрив пасажирський залізничний рух Керченським мостом.
  • 30 червня 2020 року було відкрито рух вантажних поїздів Керченським мостому, що з’єднує окупований Крим з Краснодарським краєм Росії.