У Києві відкрилася кримська експозиція «Крим. Літній сезон: те, що у нас не забрати»

Новини

У Києві на вулиці Хрещатик відкрилася експозиція «Крим. Літній сезон: то, що у нас не відняти », в рамках якої виставлені експонати, які уособлюють пам’ять про Крим.

Для цієї експозиції із Криму привезли речі та історії від рідних та адвокатів політв’язнів. І те, що через відкритий кол нам надіслали речі та історії люди із різних куточків України.

«Це речі та історії людей, які були змушені покинути півострів після окупації, які туди їздили, які продовжують там жити. І ця експозиція – наш спільний ментальний простір.

Ми спеціально не присвячували відкриття до якоїсь пам’ятної дати. Тема Криму має стати частиною побутового життя кожної людини в Україні. Поки ми мислимо півострів як частину себе, нічого ще не втрачено. Історія свідчить, що авторитарні режими падають, і на окуповані землі приходить свобода.

Ми винесли речі та історії із музеїв та галерей поближче до людей. Експозиція знаходиться прямо на Хрещатику у Всі. Свої. І я маю сказати, що за сім років захисту людей на окупованих територіях – це унікальний випадок, коли український бізнес не просто підтримав, а від самого початку включився в реалізацію задуму, що окрім культурної цінності має ще виразні правозахисні мотиви. І це дорогого варте.

Нам передали речі та історії багато людей. Серед них Римма Зюбіна, Святослав Вакарчук, Джамала, Олег Сенцов, Еміне Джапарова, Сервер Мустафаєв, Павло Казарін, Олександр Кольченко, Ахтем Сеітаблаєв та інші», – розповіла одна з організаторів виставки, правозахисниця «Центру громадянських свобод», Олександра Матвійчук.

«І тепер у нашій «кімнаті на сезон» вас зустріне плющ із саду родини, яка побудувала в Криму дім, прожила у ньому 20 років, виростила там молодшого сина, а в 2014 році прийняла складне рішення їхати, бо «над нашим домом літали військові вертольоти, а вулицями крокували чужі люди.

Оминаючи всі деталі про те, як розбились наші мрії та серця, — ось ми їдемо. Я сную будинком, виходжу в садок, розуміючи, що все це треба просто покинути й піти геть. Чоловік квапить, я беру з підвіконня кілька камінчиків, які ми колись принесли з моря, надворі зриваю гілку плюща. Кладу це все в наплічник, і ми їдемо. Ми в Харкові, камінчики на столі, плющ віткнутий у палісаднику.

Минає рік, і навесні плющ розростається, а під осінь його так багато, що у фейсбуці я запитую: «Кому плющ?». Розсилаю гілочки по всій Україні: Дніпро, Київ, Львів, Вінниця, Полтава. Зараз мій плющ росте й росте, а я залюбки ділюсь ним та мрію повернутись у наш Коктебель».

«Прапор моєї сім’ї, що майорів на багатьох мирних мітингах в Криму – до дня депортації 18 травня, в проукраїнських мітингах 2014 року сьогодні символізує мою мрію – звільнення Криму», – розповіла заступник глави МЗС України Еміне Джапарова.

  • Саміт Кримської платформи має ухвалити підсумковий документ, який охоплюватиме всі ключові питання, пов’язані з тимчасовою окупацією Криму, заявив постійний представник Президента України в АРК Антон Кориневич.